BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

O producentach

 

A.R.P.

A.R.P. (Agricoltori Riuniti Piacentini) to rolnicza spółdzielnia założona w 1958 roku przez 15 lokalnych farmerów, którzy chcieli „przetwarzać owoce hojnej ziemi Piacenza”. W latach 70. była pierwszą firmą w północnych Włoszech, która rozpoczęła produkcję obranych pomidorów San Marzano w puszkach. W 1997 roku A.R.P. została oficjalnie uznana za organizację producentów. Cztery lata później, wraz z innymi spółdzielniami, założyła CIO (Consorzio Interregionale Ortofrutticoli) mające na celu usprawnienie procesu przetwarzania żywności i zapewnienie jej maksymalnej jakości na całym etapie produkcji. A.R.P. specjalizuje się w produkcji pulpy i passaty pomidorowej, pomidorów krojonych, koncentratów i sosów do pizzy w opakowaniach detalicznych i gastronomicznych z technologią napełniania na gorąco i na zimno. Produkuje również fasolki i groszek w puszkach. Obecnie to nowoczesna firma patrząca w przyszłość ze swoim ponad 50-letnim doświadczeniem oraz pasją 120 pracowników, którzy wytwarzają produkty najwyższej jakości.
Od października 2015 roku weszło w skład Consorzio Casalasco del Pomodoro

Consorzio Casalasco del Pomodoro

Powstało w 1977 roku w Cremonie zrzeszając 370 farm obejmujących obszar 7000 hektarów ziemi w regionach Cremony, Piacenzy, Parmy i Mantui przetwarzając rocznie ponad 550.000 ton świeżych pomidorów. W swojej ponad trzydziestoletniej działalności konsorcjum wypracowało bardzo wysokie standardy przetwórstwa zachowując jednocześnie tradycję naturalnej kultywacji ziemi. Dzięki optymalnym warunkom geograficznym i pogodowym, zachowaniu naturalnemu ekosystemu oraz sprawdzania i certyfikowania każdego etapu hodowli i przetwórstwa pomidorów, na nasze stoły trafia produkt najwyższej jakości i nieporównywalnym smaku. W październiku 2015 roku Consorzio Casalasco del Pomodoro przejęło kilka wiodących marek rynku pomidorowego, m.in.: A.R.P, Pomi, Pomito, Gustodoro.

Agroles

Należy do ActelGrup, która zrzesza 155 spółdzielni produkcyjnych z Katalonii, Aragonii, Walencji, Andaluzji i Nawarry. Grupa zajmuje się produkcją owoców, zbóż, lucerny, szampana, wina, warzyw, oliwy z oliwek, oliwek, octu. W Térmens (prowincja Lleida) zlokalizowane jest jej centrum logistyczne o powierzchni 27 tys. mkw., z którego można wysłać 700 ton owoców dziennie. ActelGrup z jednej strony dba o 15 tys. gatunków rolniczych i pomaga w optymalizacji ich uprawy, a z drugiej ‒ zapewnia konsumentom zdrowe produkty o wysokiej jakości w bardzo rozsądnych cenach.

Amanida

Założona w 1960 roku Amanida to rodzinne hiszpańskie przedsiębiorstwo wyspecjalizowane w produkcji najwyższej jakości przekąsek i pikli w różnych marynatach z dużych zielonych oliwek gatunku Gordal, czarnych Kalamata oraz czosnku, cebulek i ogórków. Z powodzeniem łączy w sobie tradycję i zalety diety śródziemnomorskiej. Firma jest uznawana za lidera jakości w Hiszpanii i działa w ponad 20 krajach. W procesie produkcyjnym używa najlepszych i najbardziej unikatowych składników.

Bellot

Grupa Agrial powstała w 2000 roku z połączenia trzech spółdzielni: Agralco z rejonu Manche, Coop Can z Calvados i OrCal z Orne. W ciągu kilku następnych lat zostały włączone do niej kolejne. Agrial jest jedną z czołowych francuskich konsorcjów rolnych i rolno-spożywczych. Obecnie zrzesza 12 tys. rolników w północno-zachodniej Francji i rozszerza swoją działalność w zakresie przetwórstwa żywności na Europę i Stany Zjednoczone. Firma przetwarza warzywa i jabłka na sok oraz mleko, drób i mięso. Swoją reputację buduje w oparciu o główne marki: Priméale, Florette, Créaline, Agrilait, Lo?c Raison, Ecusson, Danao, Bel Normande, Charcuterie Cosme, Maître Jacques. W 2014 roku obroty Agrial wzrosły o 9 proc. i osiągnęły 4,2 mld euro. Działalność poza granicami Francji stanowi 16 proc. całkowitych obrotów.
Pod marką Bellot występuje gama pięciu lemoniad (naturalna, cytryna, pomarańcza, jagoda, grejpfrut) wytwarzanych w Chaource w regionie Szampania-Ardeny.

Agro Sevilla

Agro Sevilla została założona w 1977 roku. Jest największym producentem i eksporterem oliwek na świecie oraz jednym z głównych eksporterów oliwy z oliwek w Hiszpanii. Ta rolnicza spółdzielnia steruje każdym z etapów produkowania oliwek i oliwy z oliwek: od pielęgnacji drzew oliwnych i zbioru oliwek poprzez produkcję aż po dystrybucję i sprzedaż produktu końcowego. Zapewnia w ten sposób rygorystyczne normy i większą kontrolę jakości w każdej fazie: od źródła do miejsca przeznaczenia. W skład Agro Sevilli wchodzi obecnie 10 spółdzielczych i ponad 3,5 tys. indywidualnych hodowców oliwek, którzy sprawiają, że roczna wielkość produkcji przekracza 65 tys. ton oliwek. Są one eksportowane do ponad 75 krajów na całym świecie. 

Aires de Jaen

AIRES DE JAEN jest firmą rodzinną, znajdującą się w samym sercu andaluzyjskiego gaju oliwnego. Obecnie firmą zarządza już trzecie pokolenie. Jest to jeden z wiodących producentów oliwy w Andaluzji, który cały czas zwiększa swoją zdolność produkcyjną. Ostatnio znacznie zwiększyła swoje moce przerobowe, dzięki połączeniu się z firmą ACEITES SIERRA SUR SA.Firma znana jest z produkcji najwyższej jakości oliwy z oliwek. Zajmuje się całym procesem – od uprawy i skupu oliwek poprzez jej tłoczenie, aż do procesu butelkowania. AIRES DE JAEN, oznacza jakość, pracę i innowacyjność. Nasze doświadczenia z biegiem lat dostarczyły nam niezbędnego know-how, aby utrzymać konkurencyjność na szybko zmieniającym się rynku.Sekretem firmy jest zespół profesjonalistów, którzy pracują dzień po dniu, aby osiągnąć wspólny cel: "być obecnym w każdym domu na świecie".

Bia

Bia jest właścicielką marek Bia, Bacchini i Biovita. Powstała w 2004 roku w wyniku przejęcia oddziału Pastificio Bacchini Snc w Lavezzoli ‒ włoskiej firmy, która jako pierwsza rozpoczęła produkcję kuskusu. W 2005 roku Bia SpA przeniosła się do Argenty i całkowicie wymieniła linie do produkcji oraz pakujące. Dzięki nowej fabryce zdolności produkcyjne spółki zwiększyły się trzykrotnie w ciągu kilku miesięcy. Opierając swoją filozofię na ciągłym doskonaleniu się, Bia stała się wiodącą włoską firmą produkującą zarówno tradycyjny kuskus, jak i ten z upraw ekologicznych.

Blanxart

Historia firmy Blanxart rozpoczęła się w 1954 roku w wynajętej pracowni na parterze kamienicy w dzielnicy Barcelony - Les Corts. Mistrz cukierniczy, po pracy dla najlepszych producentów ciast i czekolady w mieście, zdecydował się otworzyć z czterema partnerami własny biznes. Stworzyli firmę, która obecnie jest jedną z najbardziej prestiżowych fabryk czekolady. Produkty zdobywają uznanie na całym świecie ze względu na wysoką jakość i wyjątkowe wzornictwo. Firma zajmuje się całym procesem produkcji: od prażenia najlepszych ziaren kakaowca z Ghany, Konga, Gwatemali i Dominikany do końcowego pakowania i dystrybucji.
Firma Blanxart używa do wyrobu swoich czekolad ziaren kakaowca trzech odmian: Criollo, Forastero i Trinitario z wielu stron świata. Cechą charakterystyczną czekolad marki Blanxart są wyjątkowe, niemal rzemieślnicze papierowe opakowania z rycinami starych map mających przywołać skojarzenia smaków dalekomorskich podróży. Dzięki serii czekolad wykonanych z ziaren jednorodnego kraju pochodzenia mamy okazję poznać smaki i różnicę upraw krajów Ameryki Łacińskiej i Afryki. Blanxart to prawdziwy i oryginalny smak czekolady z wysoką zawartością kakao bez mleka w proszku i tłuszczu palmowego.

Bonamini

Wzgórza prowincji Werona znane są na całym świecie - stąd pochodzą prestiżowe wina, takie jak Recioto di Soave i Amarone della Valpolicella. W najwyższych partiach tych wzgórz, na obszarach trudno dostępnych, od wielu lat uprawiane są drzewa oliwne najlepszych odmian: grignano, favarol, frantoio, leccino i moraiolo. Biorąc pod uwagę choćby ukształtowanie terenu, wszystkie etapy uprawy są prowadzone ręcznie, dzięki czemu oliwki docierają do tłoczni całkowicie nienaruszone. 

Bova Group Miele

Historia firmy sięga 1900 roku, gdy senior rodu Paolo Bova zaczął zajmować się pszczelarstwem. Jego pasieka liczyła 300 uli. Od tego czasu już trzy pokolenia poszły w jego ślady. W 1987 roku Paulina i Karol Bova postanowili założyć dwie kolejne firmy zajmujące się produkcją miodu i jego przetworów. Bova Group Miele posiada obecnie ponad tysiąc uli. To, co łączy te trzy spółki, to najwyższa jakość, tradycja i pasja przy produkcji miodu, mleczka pszczelego i innych produktów.

Callipo

Historia firmy Callipo zaczęła się w Pizzo w Kalabrii w 1913 roku, kiedy jej założyciel Giacinto jako pierwszy w Kalabrii i jednocześnie jeden z pierwszych we Włoszech wyprodukował tuńczyka śródziemnomorskiego w puszkach. Obecnie na jej czele stoi Filippo Callipo, który reprezentuje już czwarte pokolenie rodziny. Grupa notuje ciągły wzrost obrotów i nadal buduje swoją pozycję na rynku krajowym i zagranicznym. Zatrudnia 300 pracowników i składa się z sześciu spółek. Pozostaje jedną z niewielu firm, których wszystkie etapy produkcyjne mają miejsce wyłącznie we Włoszech - w jej przypadku we własnej fabryce w Maierato. Jakość nade wszystko - to misja Callipo realizowana, by zaoferować klientom ekskluzywne, smaczne produkty.

Calvi

Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek. Dziś jest zarządzana przez Gianniego i Lucę Calvich, a składa się z małego, lecz cennego grona pracowników. Podstawą produkcji jest oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, firma produkuje oliwy taggiasca (typowe dla zachodniej Riwiery Liguryjskiej): Dop Riviera Ligure, Mosto Oro i Cultivar Oliva Taggiasca. W ofercie są również: oleje przeznaczone na każdy dzień i do profesjonalnego użytku w restauracjach, w tym smakowe, oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju oraz doskonały tuńczyk.

Casa Giulia

Firma powstała w 2001 roku. Firma powstała w 2001 roku. Specjalizuje się w produkcji marmolad i dżemów premium. Przetwory Casa Giulia są produkowane przy użyciu najbardziej innowacyjnych technik. Wszystkie cechuje wysokoprocentowa zawartość owoców i jakość surowców. Tajne tradycyjne receptury z regionu Abruzji pozwoliły firmie Casa Giulia wybić się zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym oraz działać z coraz większym powodzeniem. Przetwory bezcukrowe są słodzone tylko zagęszczonym sokiem z winogron (45 proc.) i truskawek (55 proc.). W swojej linii produktów posiadają wyjątkowe dżemy słodzone syropem z agawy, dzięki czemu charakteryzują się niskim indeksem glikemicznym.
W 2008 roku Casa Giulia rozszerzyła działalność przedstawiając dwie nowe linie produktów: pomidorowych sosów oraz passaty.

Choví

Firma rozpoczęła działalność w 1950 roku od małego rodzinnego sklepu spożywczego w Benifaió w Walencji, w którym sprzedawano mrożonego dorsza. Następnie zaczęła wytwarzać klopsiki z przygotowanym przez nich sosem czosnkowym ALLIOLI . Nadszedł moment, kiedy klienci chętniej kupowali sos niż klopsiki. Bracia postanowili zamknąć sklep i skupić się na produkcji sosu. Fama  ALLIOLI zaczęła wybiegać  poza granice miasteczka i regionu, powodując, że coraz więcej sklepów chciało mieć go na swoich półkach. Firma powoli zaczęła się rozrastać, aby móc sprostać wciąż rosnącemu zapotrzebowaniu. Z biegiem czasu przedsiębiorstwo ulepszało swój czołowy produkt – sos Allioli, równocześnie wprowadzając na rynek kolejne sosy. Obecnie Chovi jest nowoczesną, ale wciąż rodzinną firmą, prowadzoną przez drugą generację jej założycieli . Od kilku lat z wielkim sukcesem produkty Chovi istnieją na sklepowych półkach między innymi w Niemczech, Anglii, Holandii i Szwecji.

Clematis

Clematis to firma funkcjonująca od ponad dekady w sektorze rolno-spożywczym. Oferuje szeroką gamę produktów, takich jak: sosy bazowe, kremy i gotowe sosy, pesto i dressingi na bruschetty. Strategia spółki to skuteczne reagowanie na rynkowe trendy i potrzeby konsumentów, którzy są coraz bardziej zainteresowani zdrowymi produktami wytwarzanymi z poszanowaniem środowiska i tradycyjnymi metodami. Dlatego jej wyroby mają szklane opakowania, aby zachować najlepszy smak i zapach. Firma aktywnie zaangażowana jest w ochronę i poprawę środowiska naturalnego nie tylko angażując się w działalność organizacji pozarządowych działających w Afryce, ale także w 2010r firma zainwestowała w system paneli słonecznych dzięki którym pozyskuje energię elektryczną niemal w pełni wystarczającą na potrzeby zakładu. Dzięki temu znacząco zredukowała emisję dwutlenku węgla do atmosfery.

Coelsanus

Założona w 1955 roku w prowincji Vicenza w północno-wschodnich Włoszech firma Coelsanus produkuje warzywa konserwowe. Swoją siedzibę ma w regionie uznawanym za jeden z najbardziej żyznych obszarów Włoch, o idealnym klimacie do uprawy warzyw. Tradycja wytwarzania warzyw konserwowych jest charakterystyczna dla włoskich gospodarstw wiejskich i Coelsanus ją kontynuuje, produkując je tymi samymi, naturalnymi metodami. Pierwszy etap to staranny wybór świeżych warzyw, które następnie są myte, blanszowane i wreszcie marynowane w occie, oleju lub solance. Coelsanus jest jedną z największych włoskich firm w swojej branży. Produkuje ponad 50 mln sztuk rocznie pod marką Coelsanus, jak również pod markami własnymi dla głównych włoskich i zagranicznych dystrybutorów. Stale się rozwija, wprowadzając nowe receptury oraz produkty, które łączą w sobie tradycję i nowoczesność.

Conservas El Cidacos

Conservas El Cidacos SA rozpoczęła swoją działalność w 1940 roku w Autol w prowincji La Rioja. Filozofia grupy jest taka, że aby jej klienci osiągnęli pełną satysfakcję, niezbędne jest utrzymanie reżimu technologicznego, wysokiej jakości produktów i profesjonalnej obsługi. To powód, dla którego firma przywiązuje szczególną wagę do surowców. Cidacos kupuje lub buduje zakłady przetwórcze na obszarach, w pobliżu których uprawiane są warzywa i owoce, tak aby do przetworzenia trafiały jak najświeższe. Jest to konieczne w celu uzyskania optymalnej jakości produktu końcowego. Firma posiada kilka fabryk na terenie Hiszpanii, jedną w Peru oraz trzy w Chinach.

Coselva

Należy do Spółdzielni Rolniczej Forest Camp założonej w 1900 roku. Firma ta zawdzięcza rozwój kredytom dla swoich partnerów oraz wprowadzaniu nawozów i środków ochrony roślin. Związek rolników odgrywał aktywną rolę w produkcji żywności i podejmowaniu działań w zakresie jej przetwarzania i wprowadzania do obrotu. Był pionierem w udostępnianiu swoim członkom prasy hydraulicznej, dzięki której możliwy był przerób oliwek. Jednocześnie rosła rola produktów związanych z przetwórstwem orzechów laskowych. Dziś Forest Camp jest liderem wśród spółdzielni rolniczych, który patrzy w przyszłość i dzięki zaawansowanej technologii stawia na wysoką jakość swoich produktów.

C.U.FR.OL.

C.U.FR.OL. ma siedzibę w Spoleto we włoskim regionie Umbria. Firma narodziła się z pasji do produkcji oliwy z oliwek extra virgin. Przedsiębiorcy skupieni wokół młynów oliwnych w Umbrii postanowili połączyć swoje siły oraz doświadczenie i stworzyć spółdzielnię. Tak powstały centralny magazyn i butelkownia oliwy. Tradycja plus nowoczesność dają w efekcie produkty wyjątkowej jakości. Może o niej świadczyć fakt, że C.U.FR.OL. jest dostawcą oliwy do wybranych linii lotniczych, a także to, że wśród jego klientów znajduje się kilka restauracji wyróżnionych dwiema lub trzema gwiazdkami Michelin. Firma produkuje również wysokiej jakości oliwę z oliwek z upraw ekologicznych.

Delizie di Calabria

Delizie di Calabria (Rozkosze Kalabrii) istnieją od 1985 roku. Kalabria to jeden z najbardziej wysuniętych na południe regionów Włoch, a firma jest głęboko zakorzeniona w jego kulturze i historii. Za cel postawiła sobie upowszechnienie i produkcję najlepszej tradycyjnej żywności Kalabrii za pomocą oryginalnych metod rzemieślniczych. Ale pierwszą rzeczą, na której się skupiła, było zebranie tradycyjnych przepisów, często przekazywanych jedynie z ust do ust. Proces produkcyjny zaczyna się od poszukiwania najlepszych składników z upraw ekologicznych. Wszystkie czynności są wykonywane ręcznie, w higienicznych warunkach. Do produktów nie dodaje się przeciwutleniaczy, barwników i innych chemicznych środków konserwujących. Delizie di Calabria oferują szeroką gamę produktów typowych dla Kalabrii, ale przede wszystkim przetwory z chili w wielu odmianach i wariantach.

Delverde

Delverde jest synonimem produktów naturalnych najwyższej jakości od 1967 roku, kiedy to rozpoczęła działalność w Abruzji. Dzisiaj to firma, która idzie z duchem czasu, oferując wachlarz produktów sprzedawanych na całym świecie. Makaron wytwarza jak za dawnych czasów. Do jego produkcji używana jest tylko najczystsza woda i najlepsza semolina z pszenicy durum. Wszystkie produkty Delverde to nieodłączny element doskonale zbilansowanej diety śródziemnomorskiej. Smakosze cenią je za ich naturalny i niepowtarzalny smak. 60 proc. sprzedaży Delverde przypada na rynki zagraniczne - firma eksportuje swoje produkty do 52 krajów na całym świecie, głównie do Francji, Holandii i Wielkiej Brytanii. Działa także w Stanach Zjednoczonych i Kanadzie, gdzie jest numerem jeden wśród importowanych marek makaronu.

Dolcifico Veneto

Firmę założono w roku 1973. Jej korzenie sięgają najbardziej płodnej i autentycznej tradycji weneckiego rękodzieła. Doświadczenie i innowacja w połączeniu w ciągłym doskonaleniu oraz rozpoznawalna najwyższa jakość produktów pozwoliła Dolcificio Veneto osiągnąć obecny poziom doskonałości w sektorze produkcji. Obecne usprawnienia firmy oraz poświęcenie pracowników ma na celu usatysfakcjonować każdego wymagającego klienta Dolcificio Veneto oraz zapewnić dystrybucję jej produktów poza granice kraju.

Fattoria Italia

Od 1975 roku Fattoria Italia wytwarza kostki rosołowe i przyprawy łączące w sobie wysoką jakość i niepowtarzalny smak. Ze względu na innowacyjny system produkcji zwany „cold process? zachowują one wszystkie swoje właściwości żywieniowe i organoleptyczne. Proces ten rozpoczyna się od starannego doboru najlepszej jakości surowców w celu zapewnienia najwyższych standardów żywieniowych. Ponadto pozwala na połączenie wszystkich składników bez użycia ciepła. Dzięki tej innowacyjnej technologii firma jest w stanie zapewnić niezmienione wartości odżywcze w końcowej fazie produkcji, dzięki czemu do konsumentów trafia zdrowy i smaczny produkt.

Fida

Fida to firma cukiernicza z siedzibą w Asti. Została założona w 1973 roku z myślą o produkcji słodkiej galaretki za pomocą tradycyjnych metod. Z biegiem czasu zdobyła pozycję lidera na rynku słodkiej galaretki, zyskując popularność dzięki swojej marce Bonelle Gelées. Wszystkie słodycze są wytwarzane w nowoczesnej fabryce w Castagnole delle Lanze w prowincji Asti, jak choćby wyjątkowo miękkie toffi Tenerezza. Celem firmy zawsze była produkcja unikatowych wyrobów o wyjątkowym i niepowtarzalnym smaku - prawdziwych specjałów. Chce ona oferować produkty świeże i najwyższej jakości, takie, które mogą być spożywane swobodnie i bezpiecznie przez całą rodzinę. Fida posiada międzynarodowy certyfikat FSSC 22000  pozwalający na identyfikację i monitorowanie zagrożeń, jakie mogą pojawić się na linii produkcyjnej, a także zapobieganie im.

Flott

Na Sycylii znajduje się wioska rybacka Aspra. Cały tamtejszy przemysł od zawsze był związany z połowem i przetwórstwem ryb. Tam też byli najwięksi eksperci w zachowaniu świeżości anchois w procesie solenia. Tam również zaczęła działalność firma Flott. Dziś jest ona punktem odniesienia do tradycji, znaczenia jakości i szacunku dla środowiska. Hołduje wszystkim sycylijskim wartościom: historii, rodzinie, środowisku, wspólnemu byciu przy stole przy każdej okazji, ciągłemu poszukiwaniu surowców, ale też zadowoleniu, gdy konsumenci na całym świecie doceniają produkty Flott. Zespół ludzi analizuje i weryfikuje, czy surowiec nadaje się do produkcji, oraz przekształca go w produkty, które wszyscy znają i cenią. W każdym słoiku z wyrobami Flott zawarta jest włoska historia, która zaczęła się dawno temu.

Frantoio Bianco

Frantoio Bianco stworzyła unikatową mieszankę barw, aromatów i smaków, które odzwierciedlają prawdziwą kuchnię Ligurii. Do firmy należy 10 hektarów gajów oliwnych oraz tłocznia oliwy z XIX wieku - razem zapewniają inspirację dla niezliczonych rodzinnych receptur. Pasja i doświadczenie w połączeniu z najwyższej jakości składnikami i skrupulatnym przestrzeganiem procedur na każdym etapie przygotowania sprawiają, że produkty Frantoio Bianco są naprawdę wyjątkowe.

Frantoio di Santa Tea

Marka Gonnelli 1585 to odzwierciedlenie związku rodziny Gonnelli z tradycyjną produkcją oliwy. W 1585 roku rodzina kupiła farmę Santa Tea i olejarnię zbudowaną w 1426 roku. Dziś Vertine nel Chianti Classico Oil Mill stanowi jeden ze wzorów włoskiej doskonałości w świecie oliw z pierwszego tłoczenia. Filozofia firmy to zawsze oferować zdrowy, oryginalny i naturalny produkt, a jest to możliwe tylko poprzez ścisłe przestrzeganie procedur na każdym etapie produkcji: uprawy i doboru oliwek, przetwarzania w olejarni, przechowywania i rozlewania. W celu uzyskania doskonałego wyrobu przy każdym procesie firma stosuje więcej nowych technologii i innowacyjnych systemów. Gonnelli 1585 jest producentem kilku wiodących produktów w swoim sektorze i ma świadomość znaczenia oliwy dla zdrowia - słynie ona z niezliczonych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Dziś firma oferuje zróżnicowaną gamę produktów, która obejmuje 14 oliw z oliwek ekstra virgin o różnych smakach i aromatach.

Azienda Agricola „Dante Gangi”

Azienda Agricola „Dante Gangi”to firma/gospodarstwo 80 akrowe położone na Sycylii, nieopodal Resuttano. Firma specjalizuje się w produkcji oregano – organicznej rośliny hodowanej w sercu Sycylii w sąsiedztwie gór Le Madonie. Średnia roczna produkcja oregano to 50000kg. Firma działa zgodnie z europejskimi regulacjami 2092/91 a produkcja jest kontrolowana przez I.C.E.A. Dzięki temu Azienda Agricola „Dante Gangi” chce działać nie tylko na rynku krajowym ale eksportować swoje produkty poza granice Włoch promując oryginalne smaki i aromaty tradycyjnej kuchni śródziemnomorskiej.

Gendreau

Gendreau to rodzinna firma zbudowana na partnerstwie z lokalnymi rybakami. 100 proc. jej produktów jest wytwarzanych we Francji w dwóch zakładach produkcyjnych znajdujących się w Saint-Gilles-Croix-de-Vie w departamencie Wandea. Promowanie lokalnego zatrudnienia jest priorytetem Gendreau od momentu jej powstania - zatrudnia 300 pracowników. Surowiec do produkcji dostarcza 14 statków z Saint-Gilles-Croix-de-Vie i rejonu, które są uprawnione do połowu sardynek, makreli i tuńczyka. Rocznie firma przetwarza m.in. 1200 ton sardynek.

Ghiott

Ghiott oferuje szeroki asortyment typowo toskańskich słodyczy: słynne migdałowe Cantuccini, także z ciemną czekoladą, Brutti e Buoni, Morbidi, Tuscan, delikatne Panforte i migdałowe Ricciarelli. Poza tym Ghiotteria i Gran Pasticceria, klasyczne Ghiottini i Dolci di Enzo z wina Aleatico DOC. Miłość do toskańskiej tradycji żywieniowej jest cechą charakterystyczną firmy od początku jej istnienia. Ta pasja, przekazana przez założyciela Enzo Salaorniego w latach 50. XX wieku, gwarantuje stałą jakość. Ghiott uważa, że zdrowa, oryginalna i pikantna dieta jest istotną wartością, która musi być przekazywana nowym pokoleniom oraz eksportowana na cały świat jako symbol toskańskich cech. Wciąż stawia na przestrzeganie ręcznych metod wytwarzania i wykorzystanie prostych składników. Zmodernizował przy tym narzędzia produkcyjne, tak aby sprostać rosnącemu i wymagającemu rynkowi zarówno krajowemu, jak i zagranicznemu - firma utrzymuje wysoką jakość produktów przy jednoczesnym rozszerzaniu asortymentu.

Granarolo

Wioska Granarolo, której nazwa wywodzi się od wszechobecnych pól pszenicy (włoskie „grano” - pszenica, zboże) ma bardzo długą historię sięgającą czasów Etrusków, którzy założyli miasto Bolonia i rozpoczęli kultywację zbóż. W 1919 Evaristo Girotti otworzył sklep z pieczywem i makaronem w centrum Bolonii. Jego wnukowie, bracia Mattei przenieśli w 1969 firmę w nowe miejsce, Granarolo dell'Emilia i nazwali fabrykę na cześć wioski. Granarolo produkuje makaron jajeczny i specjalny makaron z pszenicy durum. Zakład podzielony jest na dwie części, do produkcji krótkich i długich form makaronów. Najważniejszym produktem zakładu jest Granarlo Tagliatelle LE DELIZIOZE gdzie na 1kg mąki przypada 6 jaj bez dodatku wody, cięte techniką „al bronzo” dzięki której makaron ma porowatą strukturę i lepiej komponuje się z sosami. Firma zachowuje najwyższe standardy produkcji uzyskując certyfikaty UNI EN ISO 9001:2008, BRC and IFS jednocześnie kultywując rodzinną tradycję i „domowy” wygląd i strukturę swoich makaronów.

Gyma

To połączenie technologii i wiedzy. Firma produkuje całą gamę zimnych sosów (od majonezu do sosów bardziej złożonych) i pakuje je w zróżnicowane opakowania (słoiczki, saszetki), w tym w opakowania zbiorcze (wiadra, kanistry). Zakłady produkcyjne Gyma zlokalizowane są tak, aby szybko i łatwo dostarczać produkty na cztery główne rynki zbytu: w Wielkiej Brytanii, Niemczech, we Francji i w Hiszpanii.
Zdolności produkcyjne firmy uznawane są za jedne z największych w Europie i pozwalają spełniać wszystkie wymagania klientów.

Iris

Pasta Iris oraz A.S.T.R.A. Bio srl to spółdzielnia rolnicza założona w 1978 roku przez dziewięcioro młodych ludzi, którzy głęboko wierzyli w ścisłą współpracę ludzi i naturalną uprawę roślin, tzw. „organic” aby stworzyć projekt respektujący symbiotyczny związek człowieka z naturą. Firmę założono w Cremonie w rejonie Lombardii. Jej głównym założeniem było uprawianie ziemi i wytwarzanie zdrowych produktów bez używania sztucznych nawozów i chemicznych środków ochrony roślin. Firma powoli zdobywała uznanie i środki na rozwój, który pełną parą ruszył w latach `90. Iris powiększała swoje podwoje, automatyzując zakłady przetwórstwa jednocześnie rygorystycznie trzymając się zasad uprawy ziemi. W gamie produktów znajdziemy makarony, mąki, ziarna, sosy pomidorowe i przekąski certyfikowane m.in.: IFC, BRC, „Organic Product”.

La Pasta di Camerino

Makaron La Pasta di Camerino wytwarzany jest w samym sercu regionu Marche według starożytnej lokalnej tradycji. Przy produkcji firma korzysta z połączenia rzemieślniczych technik z nowoczesnymi maszynami, a składniki są tylko dwa: najlepsza pszenica durum i świeże jaja. W procesie produkcji wykorzystywane są elementy uzyskane ze źródeł odnawialnych, a energia - z promieni słonecznych. Na dachu fabryki w 2011 roku zainstalowano ogniwo fotowoltaiczne o mocy 80 kW.

Leonardi

Firma Leonardi rozpoczęła swoją działalność w XVIII wieku, od połowy XIX specjalizuje się w produkcji octu balsamicznego, korzystając z własnego surowca. Jej teren jest otoczony 10 hektarami winnic, głównie odmian winorośli Trebbiano (białe) i Lambrusco (czerwone). Leonardi ma pełną kontrolę nad całym procesem produkcji – od hodowli i zbierania winogron, przez pozyskiwanie z soku zwanego moszczem (głównego składnika octu balsamicznego) do butelkowania. Wszystkie etapy produkcji odbywają się w tym samym zakładzie. Ocet balsamiczny to wyjątkowy produkt produkowany w ograniczonej ilości, gdyż ten oryginalny może być wytwarzany wyłącznie na obszarach Modeny i Reggio Emilia. Szczególny klimat tego regionu, z wysokimi różnicami temperatur pomiędzy bardzo gorącym latem i chłodną zimą, umożliwia fermentację moszczu gronowego i dojrzewanie w najlepszych warunkach, zgodnie z tradycyjnym sposobem wytwarzania. Ten sposób produkcji jest przekazywany przez pokolenia rodziny Leonardi i powtarzany co roku, dzięki czemu ocet balsamiczny smakuje tak samo.

Leone

Od 1857 roku marka Pastiglie Leone jest synonimem najbardziej wyrafinowanego smaku: od cukierków do czekolady - wszystko odzwierciedla najbardziej znaną włoską firmę cukierniczą. Jej dbałość o słodkie dziedzictwo jest znana na całym świecie. Miłość do tradycji i autentycznych pyszności sprawia, że tradycyjne słodkości uwalniają swój niepowtarzalny aromat także dziś. Ale pasja do prawdziwej doskonałości wyraża się także w poszukiwaniu ciągle nowych sposobów jej wyrażania. Dzięki testom nowych produktów i obserwacjom preferencji smakowych klientów , w ciągu ostatnich lat Pastiglie Leone rozszerzyła swoją produkcję o wiele nowych pyszności. W ofercie znajdują się produkty dla osób cierpiących nietolerancje pokarmowe, a także różnorodne czekolady tworzone  z myślą o jej prawdziwych miłośnikach. Dzięki nowym smakom, starym recepturom i pachnącym pomysłom, historia toczy się od ponad stu pięćdziesięciu lat pod znakiem słodkości, aby ponownie zaczarować smakoszy w każdym wieku.

Lombardi

Lombardi to firma założona w 1987 roku w Montemurlo w sercu Toskanii. Specjalizuje się w produkcji konserw i marynat. Od początku istnienia wyróżnia się na rynku wysoką jakością i wartościami odżywczymi produktów oraz ich dużym asortymentem. Absolutnym priorytetem jest dla niej świeżość surowców używanych do produkcji, pochodzących z certyfikowanych obszarów rolniczych, ich staranna kontrola i wybór. Lombardi korzysta z nowoczesnych linii produkcyjnych, a cykl obróbki gwarantuje nie tylko bezpieczną żywność, wytwarzaną w zgodzie z obowiązującymi normami, ale też wysoką ocenę ze względu na utrzymanie naturalnego smaku i właściwości organoleptycznych składników. Obecnie firma posiada trzy linie na włoskim rynku: Lombardi, Conserve Toscane i Prestige. Jest również obecna w wielu innych krajach i uzyskała certyfikat ISO 9001. Wiele uwagi poświęca poprawie jakości swoich produktów, np. poprzez badania i wdrażanie innowacji.

Marcozzi – Antica Pasta

Firma z wieloletnim doświadczeniem w produkcji makaronu jajecznego zgodnie z tradycją rzemieślniczą z Campofilone, małej górzystej miejscowości na południu regionu Marche, gdzie Marcozzi – Antica Pasta ma swoją siedzibę. Od 1400 roku odbywa się tam festiwal makaronów, który co roku przyciąga ponad 15 tys. osób z Włoch i zagranicy. Misją firmy jest skoncentrowanie się na jakości wyrobów i zadowoleniu klienta. Produkty wytwarzane są metodami rzemieślniczymi, składniki są oryginalne i starannie dobrane, a personel - odpowiednio wyszkolony. Asortyment obejmuje kilka typów makaronu: długi, długi smakowy, krótki, do zupy, produkty dla restauracji, makaron bio, orkiszowy 100% organiczny, a także niektóre rodzaje długiego makaronu w specjalnych, świątecznych opakowaniach.

Mas Portell

Marka Mas Portell należy do grupy Pons, która oferuje w pełni zintegrowany proces produkcji oliwy: od hodowli oliwek do dystrybucji produktu końcowego. W związku z tym może zagwarantować identyfikowalność, jakość i konkurencyjność swoich wyrobów. W gospodarstwach rodziny Pons oliwki są zbierane ręcznie lub za pomocą prostych narzędzi. Sposób wytwarzania oliwy to połączenie tradycyjnej metody mielenia oliwek prasą kamienną i technologii ekstrakcji oleju najnowocześniejszą metodą produkcji ciągłej. Tak wyciśnięta oliwa jest przechowywana w podziemnych zbiornikach dla zapewnienia jej najlepszej ochrony. Stosowany sposób ekstrakcji oleju zapewnia doskonałe właściwości organoleptyczne i jakość spełniającą wymagania nawet najbardziej wymagających klientów. Zobowiązanie grupy Pons do ciągłej poprawy i jeszcze lepszej pracy zostały udokumentowane certyfikatami bezpieczeństwa żywności UNE-EN ISO 9001:2008, BRC i IFS.

Mokaflor

Dokładna ocena zielonej kawy, tradycyjne metody prażenia i wybór różnych gatunków, dla każdego podniebienia - oto, dlaczego włoski Mokaflor zdobył popularność w ponad 40 krajach na świecie. Paleniem kawy ta rodzinna firma zajmuje się od ponad 50 lat. Często produkcja opiera się nie na algorytmach, ale na… ludzkim oku (np. w celu uzyskania dokładnego cieniowania koloru kawy podczas prażenia) i smaku (ocenie jakości owoców kawy). Zielona kawa przyjeżdża do Florencji, do palarni Mokaflor, z prawie każdej części świata, m.in.: z Meksyku, Gwatemali, Brazylii, Indii, Etiopii, Jawy, Jamajki, Portoryko, Hawajów. Firma podpisała wieloletnie kontrakty bezpośrednio z plantatorami kawy, co gwarantuje jej otrzymywanie partii owoców o najwyższej jakości.

Monbana

80 lat z pasją do czekolady. Utworzona w 1934 roku i prowadzona już przez trzecie pokolenie miłośników czekolady francuska Monbana Chocolaterie stała się jedną z najbardziej kreatywnych firm w swojej branży. Historyczną specjalnością były czekolady w proszku, jednak obecnie asortyment jest bardzo zróżnicowany i obejmuje ponad 350 produktów zawierających czekoladę we wszystkich postaciach: do picia, żucia, jako dodatek, do gotowania. Zakłady produkcyjne Monbana Chocolaterie posiadają certyfikaty IFS i BRC, które potwierdzają przestrzeganie przez firmę dobrych praktyk.

MonteMonaco

Montemonaco - niewielka miejscowość i region w środkowych Włoszech na terenach górzystych. Od nazwy tej miejscowości powstała wytwórnia makaronu: Montemonaco Agricultural Company. Do swojej produkcji wykorzystuje soczewicę, ciecierzycę, fasolę, bób i groszek - wszystkie rośliny uprawiane są na wysokości ok. 1000 m.n.p.m. Wszystkie rośliny używane do produkcji makaronu, są surowe i dzięki temu zachowują 100% organicznych właściwości odżywczych. Makaron wykonany jest z mąki i wody z Parku Narodowego Monti Sibillini. Nie zawierają zagęstników i konserwantów. Produkty posiadają certyfikat BIO.

Makarony MonteMonaco to nowy, szybki i zdrowy sposób na przyswojenie przez organizm wszystkich witamin i mikroelementów z roślin strączkowych. Produkty są bezglutenowe, zawierają dużo białka i błonnika, dzięki temu spożywamy mniej węglowodanów, a potrawy mają niski indeks glikemiczny. Makaron jest gotowy w 5 minut! Wszystkie rośliny użyte do produkcji makaronu są z certyfikowanych upraw ekologicznych.

Natura Nuova

Stworzenie nowego sposobu jedzenia owoców - to pomysł Włocha Gabriele Longanesiego, który w 1994 roku w Bagnacavallo w prowincji Rawenna założył firmę Natura Nuova. Rozpoczęła ona produkcję koktajlów i przecierów owocowych ze świeżych owoców, pakowanych w praktyczne aluminiowe kubeczki i gotowych do spożycia. Dwa lata później wyprodukowano pierwszy koktajl owocowy bio, który jest przeznaczony dla konsumentów żywności ekologicznej, oczekujących produktów o wysokiej jakości. Natura Nuova bardzo szybko stała się liderem na rynku dostawców do sektora cateringu do szkół, szpitali, domów opieki. Ich produkty są w 100% naturalne bez dodatku cukru, barwników i środków konserwujących.

Oleificio San Calogero

Rodzina Santangelo od wielu pokoleń uprawia drzewa oliwne i inne gatunki roślin charakterystyczne dla klimatu śródziemnomorskiego. Produkcja od zawsze odbywała się według tradycyjnych wzorców sycylijskiego gospodarstwa rolnego i tak zostało, mimo że obecnie korzysta się z innowacji technologicznych. Firma rozszerzyła swoją działalność na cały proces wytwarzania oliwy z oliwek – od upraw drzew oliwnych poprzez tłoczenie oliwy z oliwek aż do jej sprzedaży. To dzięki nowoczesnym maszynom, pasji rodziny Santangelo, która zawsze preferowała bezpośredni kontakt z producentami, starannie dobranym technikom tłoczenia oliwek i szczególnej dbałości o jakość produktu końcowego Oleificio San Calogero osiąga coraz większe sukcesy.

Orogiallo

La Bolognese jest liderem w Kampanii pod względem tradycyjnej produkcji świeżego makaronu i jednym z najlepszych producentów makaronu suchego. Rodzina Milito, rozpoczynając działalność w Contursi Terme, pięknym małym miasteczku, w którym mieści się siedziba firmy, postawiła na jakość wyrobów. Makaron Orogiallo jest wytwarzany tylko z semoliny z pszenicy durum i zdrowej wody. Nie zawiera żadnych środków konserwujących ani dodatków. Produkcja odbywa się swoim rytmem - nie jest masowa, nastawiona na wysoką wydajność kosztem jakości. W La Bolognese mimo nowoczesnego sprzętu obowiązują tradycyjne metody pracy, które wymagają dłuższego czasu i większego zaangażowania, np. prasa z brązu, naturalne i powolne suszenie w niskich temperaturach. Efektem jest produkt mający doskonały czas gotowania, typowy kolor i smakujący jak dawniej, ale wytwarzany przez nowoczesną firmę słynącą z jakości i dbania o środowisko, co potwierdzają certyfikaty: UNI-EN ISO 9001:2000, UNI-EN ISO 14001:2004, BRC i OU dla produktów koszernych.

Oropan

Oropan SpA jest włoską firmą produkującą oryginalne pieczywo w starożytnym mieście Altamura w Apulii od 1957roku. Do wypieków używają wyłącznie naturalnych, świeżych składników, m.in. oliwy z oliwek extra virgin. Wśród swoich wypieków mogą poszczycić się słynnym pieczywem Altamury „Pane di Almatura” - produktem PDO ( Chronioną Nazwą Pochodzenia), o którym pierwsze wzmianki możemy znaleźć w dziełach Horacego. Nawet najbardziej wymagający klienci mogą cieszyć nos i podniebienie wyjątkowym smakiem Foccaci, Taralle czy Panini, które proponuje nam Oropan.

Orto Conserviera Cameranese

Orto Conserviera Cameranese to włoska firma rolnicza zajmująca się przetwarzaniem żywności, która specjalizuje się w jej marynowaniu lub konserwowaniu w oleju. Została założona w 1930 roku przez Enrico Giacchettiego. Pasja i doświadczenie trzech pokoleń pozwoliły zachować smak, receptury i tradycje kuchni włoskiej oraz typowych produktów z regionu Marche. Spółka sprzedaje swoje wyroby zarówno na rynku krajowym, jak i międzynarodowym. Sprzyja temu m.in. coraz większy popyt na produkty, które są symbolem jakości i tradycji kulinarnych. Cała ich gama jest rezultatem starannej selekcji, która rozpoczyna się od zakupu surowców bezpośrednio od producentów. Potem poddaje się je dalszej szczegółowej kontroli w firmowym laboratorium. Dopiero te, które przeszły pomyślnie rygorystyczne testy chemiczne i biologiczne, są przekazywane do następnych etapów przetwarzania. Kontrola jakości odbywa się w każdej fazie produkcji i ma na celu zagwarantowanie konsumentom maksimum bezpieczeństwa.

Petti

Początki grupy sięgają 1925 roku, kiedy to Antonio Petti założył jednoosobową firmę Petti. Stała się ona sławna ze względu na jakość swoich pomidorowych produktów - zawsze miała na celu osiągnięcie doskonałości w swoim sektorze, wyprzedzając konkurencję zarówno w zakresie techniki produkcji, specjalizacji przetwarzania, jak i metod pakowania. Grupa Petti wytwarza również przetwory pomidorowe dla największych włoskich firm pod ich markami, pozostając anonimowa dla konsumenta. W 2013 roku postanowiła wypuścić serię produktów przeznaczonych na początek na rynek włoski i robi coś wyjątkowego w tym sektorze – jako surowców do produkcji używa tylko i wyłącznie włoskich pomidorów.

Philibert Routin 1883

Firma Philibert Routin 1883 produkuje we francuskich Alpach naturalne syropy smakowe. Ich smak wzbogaca kawy, drinki, koktajle, napoje gazowane, piwa. Uważane są za wzór wśród wszystkich aromatyzowanych syropów. Wyroby Philibert Routin 1883 pozbawione są konserwantów, GMO i zawierają mieszankę naturalnych składników, cukrów owocowych i trzciny cukrowej. Z tego też względu mogą tworzyć lekki osad, który da się usunąć poprzez wymieszanie zawartości. Zarówno smak, jak i zapach syropów wydobywają aromat napojów, do których są dodawane – nie są ani za słodkie, ani nie smakują sztucznie. Syropy dostępne w litrowych butelkach.

Pitturi

Firma została założona 25 lat temu, od początku działalności była bardzo dobrze znana w regionie Marche, a z biegiem czasu osiągnęła doskonałe wyniki sprzedaży w całych Włoszech i na rynkach międzynarodowych. Pierwszym krokiem w kierunku wzrostu sprzedaży było utworzenie laboratorium, by sprostać najbardziej wymagającym normom w zakresie zdrowia i higieny. Od 2007 roku Pitturi jest coraz bardziej konkurencyjna na rynkach zagranicznych, takich jak: Słowacja, Polska, Wielka Brytania, Dania, Holandia, ale też w Ameryce Środkowej i Południowej. Ostatnią jej nowością stały się małe opakowania, które dzięki niskiej cenie są dostępne dla większej liczby klientów.

Pomi

Pomi to naturalne włoskie pomidory, które mają wspaniały smak i dogodną postać: purée lub krojonych w kostkę. Do produkcji wykorzystywane są tylko wybrane - dojrzałe we włoskim słońcu, starannie cięte i pakowane w kilka godzin od zebrania. Wolne od BPA świeże pomidory są gotowe do spożycia w każdej chwili, stanowią też idealną bazę przy tworzeniu pysznych sosów i dań. Pomi powołano do życia w Parmie na północy Włoch w 1935 roku. W 1982 ten rewolucyjny pomidor został z powodzeniem wprowadzony w Stanach Zjednoczonych. Od tego czasu jakość produktów Pomi doceniły miliony konsumentów. Firma stała się ważną i zaufaną marką dla tych wszystkich, którzy poszukują najwyższej jakości włoskich pomidorów, zamkniętych w eleganckich opakowaniach.
Od października 2015 roku weszło w skład Consorzio Casalasco del Pomodoro

Pomito

Pomito to marka Pomi wymyślona i skierowana na rynek niemiecki i austriacki. Specjalizuje się w pulpie, passacie i kostce pomidorowej a także sosach do dać w opakowaniach szklanych i tetra pak.
Od października 2015 roku weszło w skład Consorzio Casalasco del Pomodoro

Rummo

Historia makaronów Rummo zaczęła się 160 lat temu. Wtedy to w Benevento we Włoszech, Antonio Rummo zaczął mielić mąkę i wytwarzać makaron. Na początku był to mały rzemieślniczy zakład, który zdobywał uznanie wśród coraz większej liczby Włochów.

Od samego początku makaron był traktowany jako część kultury ojczyzny rodziny Rummo. Doceniali oni włoską przyjemność jedzenia, regionalne tradycje i lokalne przysmaki.

Do dnia dzisiejszego makaron wytwarzany jest w oparciu o unikalną metodę Lenta Lavorazione®, dzięki której powstaje niezrównany w smaku makaron. W połowie XIX wieku trwała rewolucja przemysłowa – pojawiały się coraz to nowe maszyny pozwalające produkować szybciej i szybciej… Jak każdy producent, rodzina Rummo zaczęła się zastanawiać, co jest lepsze dla ich produktów – czy zwrócić większą uwagę na świat natury i pozwolić rzeczom trwać dokładnie tyle, ile tego potrzebują, czy raczej patrzeć na świat człowieka, który gna coraz szybciej. I wtedy podjęli decyzję: "Wszystko na ziemi dzieje się w swoim czasie, musisz słuchać, makaron powie ci, ile czasu potrzebuje ... "

Metoda Lenta Lavorazione wywodzi się z tradycyjnego i rzemieślniczego sposobu wytwarzania makaronu. Cały czas prowadzone są badania nad doborem najlepszych składników, proces wytwarzania jest precyzyjny i odbywa się bez zbędnego pośpiechu, z uwzględnieniem właściwości składników, a wszystko odbywa się w rytmie natury.

1846 – Antonio Rummo w miejscowości Benevento zakłada młyn w którym zaczyna produkcję makaronu. Jest to idealne miejsce – wokół jest mnóstwo dobrej jakości zboża i wody. Świeży makaron z mąki z pszenicy durum wkrótce staje się sławny w całej dolinie Sannio.

1900 – Zaprzęg z trzema końmi, którym rodzina Rummo jeździła po dolinach i równinach Kampanii i Apulii w poszukiwaniu najlepszej pszenicy durum staje się symbolem firmy.

1935 – Firma przeniosła się do via dei Mulini, dziś część Starego Miasta Benevento i staje się spółką notowaną na giełdzie.

1980 – Na opakowaniach makaronu z lat ‘80. pojawiają się mapy z młynami Antonio i Cosimo Rummo.

1991 – W dzielnicy Ponte Valentino (obecna siedziba firmy) zostaje uruchomiona nowa fabryka makaronu.

1997-2002 – W ciągu pięciu lat nastąpił znaczny wzrost produkcji makaronu Rummo. Firmie przyznano najbardziej prestiżowe międzynarodowe certyfikaty i rozpoczęto długi i zaawansowany etap ulepszania procesów produkcyjnych, aby zmniejszyć wpływ na środowisko i oszczędzać energię.

2005 – Firma wprowadza oficjalnie Lenta Lavorazione – proces z długim czasem wyrastania ciasta, aby zachować wszystkie cechy najlepszej pszenicy durum.

2010 – Makaron Rummo otrzymuje nagrodę Legambiente "Friend of the Environment Innovation Prize - Green Life, budowanie gospodarki na przyszłość" (2010) za zmniejszenie emisji CO2 o 30% dzięki instalacji nowoczesnego systemu trzeciej generacji.

2011 – Cosimo Rummo – prezes i dyrektor generalny, otrzymuje od włoskiego prezydenta Giorgio Napolitano, jedną z najbardziej pożądanych nagród "Leonardo Italian Quality". Dom makaronu Rummo był jedną z czterech włoskich firm wybranych przez włoski Komitet Jakości Leonardo, jako firmę która przez cały rok wyróżniała się, tworząc innowacyjne produkty najwyższej jakości, w połączeniu z silną obecnością i rozwojem międzynarodowym, handlowym i produkcyjnym.

2011 – Makaron Rummo Lenta Lavorazione ® otrzymuje certyfikat za utrzymanie swojego kształtu po ugotowaniu. Każdy kształt makaronu, sprawdzony i przetestowany w laboratorium przez szefa kuchni.

2012 – Makaron Rummo Lenta Lavorazione ® ma nowe opakowanie z doskonałą i charakterystyczną grafiką, nawiązującą do tradycji sięgającej 1846 roku. Styl vintage, który ma silne powiązanie z teraźniejszością, ponieważ dzisiaj makaron staje się coraz bardziej żywą kulturą we Włoszech, a Rummo chce dzielić się tą włoską przyjemnością dobrego jedzenia, wielkich tradycji i mniej znanych regionalnych przysmaków.

2015 – W ofercie pojawia się makaron bezglutenowy przygotowany wyłącznie z brązowego ryżu oraz białej i żółtej kukurydzy (bez GMO). Jest tak samo smaczny jak tradycyjny makaron z pszenicy durum, gdyż w jego produkcje włożono doświadczenie i pasję sześciu pokoleń rodziny Rummo.

Quaranta

Historia firmy produkującej słodkie nugaty zaczyna się w 1924 roku w mieście Caravaggio, położonego w rejonie Cremony i Bergamo. Założycielem firmy był Antonio Quaranta, który wraz z żoną rozpoczął tworzenie receptur i produkcję. Niewielkie laboratorium w sercu Caravaggio było miejscem, które dało początek produkcji unikalnych nugatów z miodem karobowym.
Wszystkie produkty są bezglutenowe, bez oleju palmowego, bez tłuszczów trans, bez sztucznych barwników, a jaja wykorzystywane prze produkcji pochodzą z chowu ściółkowego. Firma posiada liczne certyfikaty potwierdzające wysoka jakość produktów.
Obecnie firmą kierują wnukowie założyciela. Przy produkcji łączą tradycję z nowoczesnością. Warto wspomnieć, że niektóre przepisy przetrwały niezmienione przez prawie 100 lat!

Riso Vignola

Dziś firma Riso Vignola to producent znakomitego włoskiego ryżu, który jest znany i ceniony na rynkach międzynarodowych. Ale daleko było do tego w 1880 roku, gdy Giovanni Vignola zaczął przetwarzać typowe dla doliny Padu zboża w starym młynie w Balzoli. Z biegiem lat pięć pokoleń rodziny Vignola poświęciło się wyłącznie sztuce rafinacji ryżu, stopniowo przekształcając stary młyn w nowoczesną firmę. Po ponad stuleciu ciągłej transformacji i innowacji Riso Vignola dalej się rozwija dynamicznie. Dzięki bardzo wysoko zaawansowanym technologiom i elastycznym metodom produkcji obecnie jest producentem ryżu nastawionym na wysoką jakość, ale i wiernym swoim tradycjom.

San Felice

W sercu Toskanii, nieopodal historycznego miasta Pistoia, na wolnych od zanieczyszczeń lesistych terenach, wśród górskich pasów Apeninów i Abetone znajduje się źródło San Felice. Jest to jedno z niewielu naturalnych źródeł, które wypływa wprost ze skały. Już Etruskowie poznali się na jego niezwykłych właściwościach terapeutycznych wody dzięki szczególnym piaskowcom i geologicznym uwarunkowaniom terenu. Woda ma harmonijną dozę sól mineralnych i idealnie zbalansowany, przyjemny, lekki i delikatny smak. Firma San Felice powstała w 1964 roku. Butelkuje tą wyjątkową wodę w ekskluzywne butelki podkreślając jej wyjątkowość.

Selezione Casillo

Vincenzo Casillo rozpoczął działalność w sektorze zbożowym w 1958 roku w Corato w Apulii i od tego czasu grupa Casillo z powodzeniem rozszerzyła swoją działalność, kierując się takimi wartościami jak uczciwość, przejrzystość i szacunek. Selezione Casillo jest nowym projektem, ale opartym na 50-letniej tradycji i doświadczeniu Casillo Group. Innowacyjne podejście Selezione Casillo sprawia, że firma dostarcza bardzo wysokiej jakości mąkę oraz zapewnia swoim klientom inne produkty i usługi.

Servifrost Italia

Servifrost Italia jest liderem we Włoszech w handlu i produkcji warzyw oraz mrożonych grzybów. Bez wątpienia jednak to karczoch jest głównym produktem przetwarzanym w jego fabrykach. Są one zlokalizowane w Tunezji i Egipcie, co umożliwia zakup składników po niskich kosztach, lecz o wysokim standardzie jakościowym. Mrożenie grzybów (borowików, ale nie tylko) i szparagów to inna, ważna część działalności firmy. Ofertę uzupełniają przetwory, m,in.: z brokułów, bakłażanów, cukinii, papryki (zarówno naturalnej, jak i grillowanej), pomidorów, cebuli, czosnku, ziół, grochu i jagód.

Simón Coll

Firma Simón Coll istnieje od 170 lat. Pierwszą czekoladę wyprodukował w 1840 roku założyciel firmy – Cas Simón. Wraz z upływem lat i postępem technicznym produkcja czekolady przechodziła ewolucję, a asortyment stale się rozszerzał. Wszystkie te innowacje doprowadziły do ekspansji marki Simón Coll w całej Hiszpanii i pozyskania zagranicznych rynków zbytu, których liczba wzrosła do 20. XXI wiek przyniósł budowę drugiej fabryki w Sant Sadurni d’Anoia w Katalonii oraz w pełni zautomatyzowanego magazynu, który zwiększył możliwości składowania wyrobów i zapewnił lepszą obsługę logistyczną. Jednak jakość, receptury i składniki pozostały niezmienne. Simon Coll nie stosuje tanich wypełniaczy jak tłuszcz palmowy czy mleko w proszku, dzięki czemu znakomita większość ich produktów posiada certyfikaty bezglutenowości. Dzięki Simon Coll mamy okazję spróbować smaków różnych ziaren kakaowca gdyż czekolady charakteryzują się bardzo wysoką zawartością kakao (70%, 80%). Ich piękne opakowania adresowane są zarówno do dzieci jak i specjalnie dla dorosłych – seria czekolad nawiązujących do ruchu Art Nouveau z reprodukcjami Alfonsa Muchy.

Tartufi Alfonso Fortunati

Tartufi Alfonso Fortunati jest jednym z największych przedsiębiorstw w Umbrii zajmujących się przetwarzaniem i sprzedażą świeżych, konserwowych i mrożonych trufli oraz przypraw, sosów i innych produktów rolnych. Wszystko zaczęło się w 1972 roku dzięki intuicji i pasji Alfonsa Fortunatiego i wsparciu jego żony Annunziaty. Firma mieści się w Campello sul Clitunno w samym sercu Umbrii. Jest to piękny teren o wyjątkowych walorach krajobrazowych i sprzyjającym środowisku dla zbiorów drogocennej czarnej trufli. Od ponad 40 lat Tartufi Alfonso Fortunati łączy najnowocześniejsze technologie z silnymi rodzinnymi tradycjami, które są przekazywane z pokolenia na pokolenie.

TD Grissini

Natalina Trifir i Luciano Dallefrate założyli TD Grissini z wielkiej pasji do produktów wytwarzanych w okręgu Vercelli w Piemoncie. Zakład produkcyjny firmy zlokalizowany jest w Cigliano w prowincji Vercelli. Jest to zaawansowana technologicznie piekarnia, w której produkcja wciąż opiera się na tradycyjnych metodach. Wybór zbóż i pozostałych składników, mieszanie i pieczenie ciasta są dokonywane bezpośrednio przez piekarzy. Pozostali pracownicy zajmują się sprawną obsługą konsumentów, nowymi projektami oraz dystrybucją i promocją produktów wśród klientów we Włoszech i za granicą. Firma może się poszczycić nagrodą Marchio Eccellenza Artigiana (Tradycyjna Jakość Towarów).

Tore Nugat

Fabryka Tore Nugat sprawia, że produkowany dziś nugat smakuje jak kiedyś. Jest to możliwe dzięki zachowaniu tradycyjnej metody wytwarzania. Od początku istnienia firma produkuje przepyszne słodycze, pozostając wierna tradycji i typowej dla Sardynii wytrwałości. Z jednej strony wprowadza nowoczesne techniki produkcji, innowacyjne urządzenia, a z drugiej – korzysta z receptur i sposobów wytwarzania jak sprzed wielu, wielu lat. Tore starannie selekcjonuje składniki aby wyprodukować wyjątkowy „Torrone di Tonara”. Miód i białka jajek ubijane są razem i uszlachetniane migdałami, orzechami włoskimi lub laskowymi. Aby dodatkowo nadać charakterystyczną nutkę śródziemnomorskiego smaku dodawane są naturalne aromaty cytryny lub mirtu.

Videca

Od 1965 roku Videca zajmuje się produkcją i sprzedażą szerokiej gamy owoców w puszkach. Firma posiada dwa zakłady produkcyjne, zlokalizowane w Villanueva de Castellón i Burrianie w Walencji, rejonie uważanym za największe zagłębie owoców cytrusowych w Europie, oraz zatrudnia ponad 500 osób. Jej celem jest zachowanie najwyższej jakości i bezpieczeństwa produkowanej żywności, co owocuje zadowoleniem klientów na całym świecie. Wszystkie wyroby marki Videca pochodzą z naturalnych owoców i są wykorzystywane w piekarniach, restauracjach, hotelach i gastronomii, a także przeznaczone do bezpośredniego spożycia w domu. Firma posiada certyfikaty BRC i IFS.

Villa Reale

Villa Reale to marka należąca do Campo d'Oro di Licata Paolo. Firma ta od ponad 27 lat wytwarza szeroką gamę przetworów spożywczych, podtrzymując rodzinne tradycje, które zobowiązują do wyrobu wysokiej jakości produktów. W celu zagwarantowania jak największej ich autentyczności i wysokiego poziomu wszystkie główne składniki są przetwarzane tradycyjnymi metodami bezpośrednio po zbiorach. Siedziba Villa Reale znajduje się w samym sercu Sycylii, w środowisku, które można określić jako czyste: z dala od smogu, hałasu i zakłóceń charakterystycznych dla miast. Miejsce to sprzyja harmonijnemu połączeniu smaków, zapachów i kolorów. To tutaj Villa Reale wydobywa „naturę” ze wszystkiego, co jest naturalne przy tworzeniu przetworów.

Vittoria

Specjalnością firmy Vittoria są oliwki, których przetwórstwem zajmuje się od 1938 roku.
Oliwki pochodzą z gajów oliwnych, które są kontrolowane przez przedstawicieli Vittoria na każdym etapie - od uprawy, przez wzrost aż do zbioru. Oprócz rzetelności handlowej , głównymi cechami firmy są wysoka i stała jakość produktów oraz staranność podczas całego procesu produkcji. Dzięki temu firma ma stale rozrastające się grono zadowolonych Klientów.

Meseta

Kawa to coś więcej niż unikalny produkt: wewnątrz każdej filiżanki istnieje świat stworzony z historii, podróży, różnych kultur, pasji i wielu więcej ... Wszystko skondensowane w napoju, który uwalnia niepowtarzalne aromaty.
To ta delikatna równowaga pomiędzy doświadczeniem, wiedzą, kulturą i pasją do kawy, które Co.ind, od ponad pięćdziesięciu lat, wkłada w swoje mieszanki, aby uzyskać doskonałe espresso... bo espresso jest królem włoskiego stylu picia tego unikalnego napoju. System ekstrakcji utworzony na początku XX wieku najpierw rozpowrzechnił się w Bel Paese, a obecnie na całym świecie uznawany jest jako Made in Italy produkt. Ale kawa espresso nie jest tylko produktem. Jest to także sposób życia, który uosabia wszystkie pasje, kulturę i wartości włoskiego stylu.
Meseta to kawa espresso: jej mieszanki są tworzone, aby zawsze zapewnić wyjątkowe przeżycia podczas tych chwil w ciągu dnia poświęconym piciu kawy. W tym celu w umyśle Meseta reprezentuje "namiętny romans o kawie" dla tych osób, które na co dzień nie mogą obejść się bez tego wielowiekowego unikalnego napoju.

Punto Verde

Punto Verde to firma założona w 1995 roku z wyraźnym celem budowania przyszłości firmy opartej przede wszystkim na najwyższej jakości produktów od lokalnych rolników, co pozwala jej żyć i tworzyć w kontakcie z naturą. Produkcja ze świeżych surowców przez cały rok umożliwia jej oferowanie niezrównanej dobroci i świeżości na stół konsumentów. Metody produkcji Punto Verde wzmacniają aromat świeżości i naturalny smak, zachowując wartości odżywcze, dzięki czemu można cieszyć się nimi w sposób naturalny i zdrowy. Tworzą unikalne produkty, zgodnie z europejskimi dyrektywami, za których otrzymali certyfikaty na potwierdzenie wysokich standardów.

Pineta

Produkty Pineta są owocem ponad 60letniej tradycji w branży cukierniczej. Z pierwotnego Panfrutto do dzisiejszego asortymentu ciastek i ciast okolicznościowych Pineta zawsze była synonimem autentycznej, tradycyjnej jakości. Produkty PINETA to idealna równowaga pomiędzy zdrowotnością i smakiem dzięki zastosowaniu starannie dobranych składników oraz stosowaniu rygorystycznej kontroli jakości na wszystkich etapach produkcji.

Melegatti

Melegatti zostało oficjalnie założone w 1894 roku, kiedy to Domenico Melegatti otrzymał certyfikat od Ministerstwa Rolnictwa, Przemysłu i Handlu Królestwa Włoch, za wynalezienie nazwy, kształtu i receptury Pandoro – flagowego produktu firmy Melegatti. Pandoro to tradycyjny przysmak Werony, słodki drożdżowy wypiek w kształcie ściętego stożka na planie ośmioramiennej gwiazdy. Podawany jest najczęściej posypany waniliowym cukrem pudrem, tak by przypominał ośnieżone szczyty gór.
Sukces Pandoro spowodował szybki rozrost firmy, dzięki czemu w 1951r cała produkcja przeniesiona została do Werony. Na skutek uczestnictwa w targach i innych wydarzeniach sława Pandoro szybko się rozprzestrzeniła.
Dzięki dobrej promocji w mediach oraz międzynarodowych targach branżowych Melegatti szybko rozpoczęło export swoich produktów poza granice Włoch.
Niezaprzeczalny talent cukierniczy firmy Melegatti w 2012 roku zaowocował nową linią przekąsek i na rynku pojawiły się croissant’y “Morbidi Risvegli" i "Granleggeri”. “Morbidi Risvegli” to delikatne ciasto produkowane z wysokiej jakości świeżego mleka i masła, na naturalnym zakwasie, bez tłuszczów utwardzanych. Linia „Granleggeri” to innowacyjna linia, która produkowana jest z użyciem niskotłuszczowego jogurtu i zawiera 30% mniej tłuszczu i 70% mniej cukru w porównaniu do tradycyjnego croissant’a. To idealna przekąska na słodką i lekką chwilę w ciągu dnia.

Birba

Historia firmy Birba sięga 19 wieku i rozpoczęła się w Camprodon w samym sercu Pirenejów.  Tam rodzina Birba założyła swój mały sklepik spożywczy. Jego głównymi klientami byli turyści, którzy szczególnie polubili ciasta i inne oferowane wyroby cukiernicze. Z czasem w swoim domowym warsztacie firma zaczęła wytwarzać herbatniki i ciastka, które dłużej zachowywały świeżość niż ciasta biszkoptowe. Niedługo później zaczęto pakować je w piękne pudełeczka. Ciastka cieszyły się wielkim powodzeniem, więc firma rosła i już wkrótce powstała ich pierwsza fabryka. Aby sprostać oczekiwaniom konsumentów rozwój trwa po dziś dzień a nowe produkty co raz lepiej odpowiadają na potrzeby klientów. Powstały ciastka pełnoziarniste, bezglutenowe i bezcukrowe.

Maccari

W procesie produkcji La Pasta di Camerino wykorzystuje elementy uzyskane ze źródeł odnawialnych, a energię - z promieni słonecznych. Przy wytwarzaniu makaronów firma stosuje rzemieślnicze techniki w połączeniu z nowoczesnymi maszynami, a składniki są tylko dwa: najlepsza pszenica durum i świeże jaja. Maccari jest marką tej wyśmienitej firmy nagradzanej za jakość swoich produktów.

Tarall'oro

Tarall'oro założona została w pięknym mieście Turi w 1982 roku jako producent taralli - oryginalnych i naturalnych przekąsek charakterystycznych dla południa Włoch. Po kilku latach firma postanowiła poszerzyć gamę oferowanych produktów utrzymując wysoką jakość, a także uruchomiła nową linię rzemieślniczej produkcji makaronu, który został entuzjastycznie przyjęty na rynku. Makaron wytwarzany jest z dokładnie kalibrowanej semoliny otrzymywanej przez ekstrakcję z najlepszej pszenicy twardej Durum pochodzącej z rejonu Murgia w Apulii. W ciągu lat, wychodząc na przeciw potrzebom i oczekiwaniom konsumentów firma rozwinęła gamę oferowanych makaronów wprowadzając nowe formy a także smaki.

Molino Grassi

Molino Grassi rozpoczęło swoją działalność w 1934 roku jako przetwórca pszenicy do wypieku chleba. W latach 60-tych druga generacja rodziny postanowiła odkrywać nowe obszary i rozpoczęła produkcję semoliny instalując jedną z pierwszych linii produkcyjnych do przetwarzania pszenicy Durum w północnych Włoszech. W latach 90-tych firma Molino Grassi była także jedną z pierwszych, która zrozumiała jak ważne jest rolnictwo ekologiczne. Dzięki wypracowanym metodom i poszanowaniu dla tradycji i ziemi stała się europejskim liderem w produkcji biologicznej. Od 80 lat Molino Grassi używa naprawdę doskonałych surowców by zaoferować równie doskonały produkt zarówno oid względem jakości jak i wartości odżywczej. 

Olis Bargalló

Olis Bargalló zostało założone w roku 1850 dzięki pasji do świata oliwek i oliw. Od pierwszej wytłoczonej oliwy Bargalló stara się zaoferować konsumentom oliwy najwyższej jakości z unikalnym i niezapomnianym smakiem. Zarówno oliwy jak i inne produkty firmy są efektem ostrej selekcji odmian oliwek oraz drobiazgowego badania i dopracowywania procesów produkcji. Największą uwagę przykłada się do całego procesu - od wyboru odmian i upraw oliwek do ich utrzymania w najlepszych warunkach temperatury i wilgotności. Tylko po to, by zapewnić produkt końcowy doskonałej jakości. Od ponad czterech pokoleń firma nieustannie rozwija się i poszukuje nowych rozwiązań i nowych produktów odpowiadających potrzebom współczesnego rynku, ciągle utrzymując najlepszą jakość, która wyróżnia firmę od samego początku.  

Chocolate Orgániko

Historia firmy Chocolate Orgániko zaczyna się w 2004 roku, kiedy to właściciele spełnili swoje marzenia i założyli małą pracownię czekolady, w której tworzą własną czekoladę.

Wszystkie składniki są starannie wybierane z zielonych źródeł i pochodzą od drobnych producentów, których uprawy cechuje rygorystyczne przestrzeganie norm i pełne poszanowanie środowiska.

Słodkie produkty powstają w małej pracowni w Alcalá de Henares w Madrycie (Hiszpania). Do produkcji wykorzystujemy jedynie kakao Trinitario z Dominikany,a cukier pozyskujemy z trzciny cukrowej.

Filozofią firmy jest czerpanie przyjemności z pracy, tworzenie najnowocześniejszych czekoladek ze 100% naturalnych surowców i oferowanie Klientom zdrowego, naturalnego i unikalnego produktu.

Opakowania? Mówią same za siebie…

Fattorie Umbre

Fattorie Umbre to firma łącząca w swoich produktach tradycje i innowacje.

Pochodzą one z wieloletniego rodzinnego doświadczenia zdobywanego przy produkcji oliwy z oliwek extra virgin oraz wiedzy o tajemnicach lokalnej kuchni ukrytych w recepturach produktów. Wszystko zaczęło się od sosów robionych z pomidorów zakupionych bezpośrednio od lokalnych rolników i od pasztetów zrobionych w tradycyjny sposób.

Obecnie, od ponad dwudziestu siedmiu lat,  asortyment obejmuje szeroką gamę typowych włoskich produktów, takich jak: makaron jajeczny, strangozzi Umbri, warzywa z oliwą i z grilla, oliwa z oliwek extra virgin oraz różnorodność pasztetów i gamę sosów, które znajdą swoje miejsce w każdej kuchni. Idealne do przygotowywania codziennych potraw – smacznych, pożywnych i pełnych aromatu.

Oprócz produktów tradycyjnych Fattorie Umbre posiada w swojej ofercie produkty ekologiczne oraz wegańskie.

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl