BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Łosoś z makaronem cytrynowym, pomidorkami i bazylią
Łosoś z makaronem cytrynowym, pomidorkami i bazylią

Dziś testujemy dla Was jeden z produktów, który niedawno pojawił się w naszym sklepie - Makaron wstążeczka Tagliolina cytrynowa firmy Tarall’oro. Przy tej okazji mamy propozycję pysznego, efektownego i jednocześnie bardzo łatwego w przygotowaniu dania, w którym cytrynowy makaron komponuje się doskonale!

 

 

Składniki na 2 porcje:
- 300g filetu z łososia,
- 2 łyżeczki miodu,
makaron cytrynowy ok.100-120g ,
- 2-3 ząbki czosnku,
- spora garść pomidorków koktajlowych,
- 3 łyżki masła,
- garść listków bazylii,
- sól, pieprz, oliwa extra virgin.

 

 

 

Z filetu łososia odcinamy skórę, opłukujemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie oprószamy solą i pieprzem. Tak przygotowanego łososia grillujemy na patelni grillowej lub w piekarniku z funkcją grilla w temperaturze 260º C przez około 10 minut. Pięć minut przed końcem smarujemy filety miodem, dzięki czemu nabierze ładnego koloru.

Makaron gotujemy al dente. Czosnek kroimy w drobne plasterki, pomidorki kroimy na pół.

Na patelni rozgrzewamy 3 łyżki oliwy extra virgin z czosnkiem. Podsmażamy czosnek do lekkiego zrumienienia.

Następnie na patelnię dodajemy masło, pomidorki oraz dwie łyżki wody z gotowania makaronu. Wszystko gotujemy 2-3 minuty, aż pomidorki będą miękkie. Wtedy dodajemy posiekaną bazylię i mieszamy.

Na patelnię z pomidorkami wrzucamy ugotowany i odcedzony makaron i dokładnie mieszamy.

Tak przygotowany makaron podajemy z łososiem, przybieramy bazylią i posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Czyż nie wygląda apetycznie?


Makaron Tarall’oro cytrynowy ma wyraźnie wyczuwalną cytrynową nutę, która doskonale komponuje się z grillowanym łososiem wzbogacając smak całego dania. Sami byliśmy bardzo pozytywnie zaskoczeni tym smakiem i już planujemy testowanie kolejnych produktów tej firmy :)


Spróbuj koniecznie! Coś pysznego!


Makaron o delikatnym smaku cytryny kupisz tu: KLIK 
Polecaną oliwę z oliwek extra virgin kupisz tu: KLIK

Wypróbuj także inne smaki makaronów firmy Tarall'oro

 

*przepis pochodzi z bloga kwestiasmaku.com

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl