BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Durum - co to jest?
Durum - co to jest?

Pszenica twarda - Triticum durum jest gatunkiem pszenicy uprawianym od wieków np. w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Roślina ta najlepiej czuje się w suchym, kontynentalnym klimacie, gdzie dzień jest ciepły a noc chłodna.

Ziarniaki tej pszenicy w porównaniu do pszenicy zwyczajnej są bardzo twarde, szkliste, ich wnętrze jest bursztynowo-żółte (w przypadku pozostałej pszenicy - białe), mają większa zawartość glutenu. Wytwarza w bielmie barwnik luteinę co w najprostszy sposób odróżnia ją od pszenicy zwyczajnej.

Z pszenicy twardej wytwarza się gruboziarnistą mąkę zwaną semoliną, którą stosuje się do produkcji makaronów, do wszelkich wypieków, pizzy, do zagęszczania sosów. Z semoliny wytwarzany jest także kus-kus (np. ten firmy Bia dostępny na delprima.pl KLIK). Mąkę z pszenicy durum firmy Molino Grassi kupisz tu: KLIK

Makarony produkowane z mąki z pszenicy durum odznaczają się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością – nie rozgotowują się w takim stopniu jak makarony z mąki tradycyjnej. Dzięki temu, że semolina chłonie znacznie mniej wody niż zwykła mąka pszenna, makarony z semoliny mają większą przyczepność do sosów, bardziej zwartą fakturę oraz wyraźnie żółty lub bursztynowo-żółty kolor. Ponadto, ze względu na wyższą zawartość glutenu do makaronów z pszenicy durum nie ma konieczności użycia jaj.

Co jeszcze sprawia, że warto sięgnąć po mąkę z pszenicy durum?
Wartości odżywcze - ma większą zawartość białka, tłuszczy i błonnika. Zawiera więcej minerałów: żelaza, miedzi, potasu, fosforu, cynku i manganu oraz witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) niż mąka z pszenicy zwykłej. W jej składzie znajdziemy także luteinę, która wspomaga wzrok, przeciwdziała szkodliwym skutkom promieni UV, zaćmie i zwyrodnieniom siatkówki.

Ponadto produkty otrzymane z pszenicy durum charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, czyli wyrzut cukru i insuliny po ich spożyciu jest niższy niż po spożyciu produktów z tradycyjnej mąki pszennej. Należy jednak pamiętać, że stopień ugotowania makaronu ma wpływ na indeks glikemiczny. Jeśli rozgotujemy makaron – wskaźnik ten będzie wyższy (IG58) niż jeśli przygotujemy makaron al dente (IG34).

Na stronie delprima.pl znajduje się szeroki wybór włoskich makaronów z semoliny. Możesz wybierać pomiędzy kształtami: świderki, rurki, spaghetti i pomiędzy producentami: Delverde, La Pasta di Camerino, Tarall’oro, Orogiallo, Granarolo, Maccari.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl