Pszenica twarda - Triticum durum jest gatunkiem pszenicy uprawianym od wieków np. w Chinach, na Bliskim Wschodzie i w Afryce Północnej. Roślina ta najlepiej czuje się w suchym, kontynentalnym klimacie, gdzie dzień jest ciepły a noc chłodna.
Ziarniaki tej pszenicy w porównaniu do pszenicy zwyczajnej są bardzo twarde, szkliste, ich wnętrze jest bursztynowo-żółte (w przypadku pozostałej pszenicy - białe), mają większa zawartość glutenu. Wytwarza w bielmie barwnik luteinę co w najprostszy sposób odróżnia ją od pszenicy zwyczajnej.
Z pszenicy twardej wytwarza się gruboziarnistą mąkę zwaną semoliną, którą stosuje się do produkcji makaronów, do wszelkich wypieków, pizzy, do zagęszczania sosów. Z semoliny wytwarzany jest także kus-kus (np. ten firmy Bia dostępny na delprima.pl KLIK). Mąkę z pszenicy durum firmy Molino Grassi kupisz tu: KLIK
Makarony produkowane z mąki z pszenicy durum odznaczają się jasnożółtym kolorem i znacznie wyższą twardością – nie rozgotowują się w takim stopniu jak makarony z mąki tradycyjnej. Dzięki temu, że semolina chłonie znacznie mniej wody niż zwykła mąka pszenna, makarony z semoliny mają większą przyczepność do sosów, bardziej zwartą fakturę oraz wyraźnie żółty lub bursztynowo-żółty kolor. Ponadto, ze względu na wyższą zawartość glutenu do makaronów z pszenicy durum nie ma konieczności użycia jaj.
Co jeszcze sprawia, że warto sięgnąć po mąkę z pszenicy durum?
Wartości odżywcze - ma większą zawartość białka, tłuszczy i błonnika. Zawiera więcej minerałów: żelaza, miedzi, potasu, fosforu, cynku i manganu oraz witamin z grupy B (B1, B2, B5, B6) niż mąka z pszenicy zwykłej. W jej składzie znajdziemy także luteinę, która wspomaga wzrok, przeciwdziała szkodliwym skutkom promieni UV, zaćmie i zwyrodnieniom siatkówki.
Ponadto produkty otrzymane z pszenicy durum charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym, czyli wyrzut cukru i insuliny po ich spożyciu jest niższy niż po spożyciu produktów z tradycyjnej mąki pszennej. Należy jednak pamiętać, że stopień ugotowania makaronu ma wpływ na indeks glikemiczny. Jeśli rozgotujemy makaron – wskaźnik ten będzie wyższy (IG58) niż jeśli przygotujemy makaron al dente (IG34).
Na stronie delprima.pl znajduje się szeroki wybór włoskich makaronów z semoliny. Możesz wybierać pomiędzy kształtami: świderki, rurki, spaghetti i pomiędzy producentami: Delverde, La Pasta di Camerino, Tarall’oro, Orogiallo, Granarolo, Maccari.