W naszej ofercie na stronie delprima.pl jest specjalny dział z produktami bezglutenowymi. Umieściliśmy tam m.in. słodycze hiszpańskiej firmy Simmon Coll i dżemy z dodatkiem syropu z agawy, wyprodukowane przez włoska firmę Casa Giulia. Polecamy Państwu te produkty.
Jeśli chcielibyście rozszerzyć swoja wiedzę na temat glutenu, to:
Gluten: co to takiego?
Gluten to białko roślinne, które występuje w nasionach pszenicy, żyta i jęczmienia. Gluten może pojawić się również w owsie poprzez zanieczyszczenie tego zboża innymi ziarnami. Gluten zbudowany jest z dwóch typów białek, gliadyny i gluteniny. W połączeniu z wodą gluten nadaje ciastu elastyczność, wypieki są dzięki niemu pulchne i stosunkowo długo zachowują świeżość.
Gluten: komu szkodzi?
W ostatnich latach gluten stał się wrogiem publicznym numer jeden. Sklepy i restauracje zaroiły się od produktów bezglutenowych, a wrogowie glutenu konsekwentnie budują jego czarny PR. Produkty bezglutenowe są, rzecz jasna, o wiele droższe od zwykłych - strach przed glutenem to skuteczne narzędzie marketingowe. [...]
Reszta artykułu na stronie: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,21007432,gluten-co-to-takiego-przeczytaj-zanim-spanikujesz.html