BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Nowy producent w ofercie
Nowy producent w ofercie

Historia firmy zaczyna się w roku 1896 w małym warsztacie w San Pancrazio. To tutaj Remigio Rodolfi, wuj Mansueto, tworzy pierwszą fabrykę przetwórstwa pomidorów. Choć z czasem powstał plan przeniesienia firmy do Ozzano Taro.W 1930 roku następuje przejęciu zakładu Castelguelfo, który specjalizował się w produkcji przemysłowej sosu do pizzy. Wraz z postępem technologicznym, w latach ’50 XX wieku następuje wymiana elementów produkcyjnych. Maszyny zawierające elementy miedziane są zastępowane maszynami wykonanymi ze stali nierdzewnej. W latach ’70 rozpoczęto produkcję przemysłową sosów. Zarówno pod własna marką, jak i na zlecenie firm trzecich.W 1996 roku firma uzyskuje certyfikat systemu zarządzania jakością ISO 9002Rok później uruchomiona zostaje nowa fabryka do produkcji proszku pomidorowego, która potroi moce produkcyjne Rodolfi Mansueto S.p.A.Po 2008 roku firma uzyskuje dwa nowe standardy certyfikacji z oceną BRC "A" i IFS "Wyższy poziom". A kilka lat później otrzymuje także certyfikat ekologiczny ICEA, który jest synonimem gwarancji, kontroli i jakości produktów ekologicznych.W 2013 Grupa Rodolfi przejmuje firmę spożywczą Von Felten, specjalizującej się w półproduktach pomidorowych dla przemysłu, suszonych warzywach i półproduktach do produkcji ciast.

Można powiedzieć, że produkty Rodolfi są w 100% włoskie, ale to nie wystarczy – pomidory użyte do produkcji są uprawiane w jest uprawiane w odległości nie większej niż 50 km od zakładów produkcyjnych. Pomidory rosną na tej samej ziemi, na której rodzą się i dorastają kolejne pokolenia rodziny Rodolfi. Pasja trwa już ponad 120 lat i jest przenoszona z ojca na syna. Nie można zapominać też o sporym gronie rolników, którzy każdego roku uprawiają i wybierają najlepsze owoce do stworzenia produktów Rodolfi.

Przygotowanie gleby pod uprawę pomidorów zaczyna się jesienią. Ziemia należy zaorać, nawozić i odchwaścić aby była gotowa przyjąć nowe sadzonki pomidorów.Przez 3 miesiące uprawy SA szczególnie chronione, dzięki czemu rośliny są silne i bujne. Robi się to w naturalny sposób, łącząc wiedzę i tradycję rolników z najnowocześniejszymi i wydajnymi narzędziami do uprawy.Dopiero gdy pomidor staje się wyraźnej czerwony, dojrzały i smaczny jest gotowy do zebrania.Pomidory trafiają do przetwórni w ciągu 24 godzin od ich zbiorów. Tutaj zostaną delikatnie umyte, sprawdzone i selekcjonowane: tylko najlepsze pomidory staną się produktami Rodolfi.Nowoczesny system fotowoltaiczny dostarcza 13% energii potrzebnej przy produkcji. A zaawansowane systemy oczyszczania pozwalają odzyskać 70% zużywanej wody. Dla Rodolfi ważne jest aby każdy etap łańcucha dostaw implikował prawidłowe i odpowiedzialne zarządzanie zasobami. Dlatego również opakowania produktów spełniają surowe normy higieniczne, środowiskowe i społeczne.

Oto pięć zasad, którymi kieruje się Rodolfi w swoim działaniu.

Zasada nr 1 – Naturalne składniki
Ziemia, słońce, woda i czas – tylko tyle potrzebuje pomidor aby rosnąc i dojrzewać. Kiedy pola zabarwiają się jaskrawą czerwienią wiadomo, że zbliża się czas zbiorów. Cierpliwie czeka się, aż pomidor osiągnie odpowiedni stopień dojrzałości, ponieważ dopiero wtedy owoc uwalnia w pełni swoją niezwykłą słodycz i smak.

Zasada nr 2 – Przetwarzanie lokalne
Utrzymywanie zapachu i smaku świeżo zebranych pomidorów to konieczność w Rodolfi.Firma osiągnęła międzynarodowy sukces, ponieważ pomidory zbierane są w odpowiednim momencie dojrzewania, a transport do przetwórni trwa bardzo krótko. Pozwala to zachować nienaruszony smak i wartości odżywcze właśnie zebranych pomidorów, doskonałego antyoksydanta i bardzo ważnego sojusznika w zachowaniu zdrowia.

Zasada nr 3 – Odpowiedzialna produkcja
Rodolfi zawsze dąży do zrównoważonej produkcji, w celu zachowania zasobów środowiskowych dla przyszłych pokoleń.Dlatego też stale zwraca się uwagę na to, jak produkcja wpływa na środowisko. Firma dąży do znalezienia rozwiązań w celu optymalizacji zużycia wody i zagwarantowania właściwego wykorzystania zasobów naturalnych.

Zasada nr 4 – Etyka biznesu
Rodolfi wierzy w środowisko pracy oparte na szacunku, zaufaniu i współpracy.W firmie przyjęto Kodeks Etyczny, aby tworzyć i przestrzegać systemu wartości i obowiązków, aby w naturalny sposób przekazać zasady firmy.

Zasada nr 5 – Certyfikaty
Wiarygodność, przejrzystość i ciągłe badania to wartości, które pozwalają oferować produkt, który jest nie tylko dobry, ale także zdrowy i naturalny.
Uzyskane certyfikaty potwierdzają powagę i zaangażowanie każdego dnia w przestrzeganie bardzo rygorystycznych procedur kontrolnych na wszystkich poziomach produkcji.

Polecamy produkty tej marki.
https://delprima.pl/pl/searchquery/rodolfi/1/phot/5?url=rodolfi

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl