BLOG delprima.pl
Oleje spożywcze

Która oliwę wybrać?

Oliwa z oliwek? Czy może z rzepaku? A może jeszcze z czegoś innego? W krótkim przeglądzie przedstawiamy oliwy dostępne w Polsce i w dużej mierze wytwarzane w Polsce. Na co zwrócić uwagę? Co wybrać?

Zapraszamy do lektury!

Jak działa na nas cukier?

W dzisiejszym wpisie zamieścilismy najnowsze wyniki badań dotyczące spożycia cukru.

I nie chcieliśmy rozpisywać się o tym, że w naszej diecie - na ogół - jest za dużo cukru.

Chcieliśmy pokazać, co dzieje się z naszym organizmem (a głównie mózgiem) po dostarczeniu do organizmu cukru.

Zapraszamy do lektury!

Nowości w naszej ofercie - maj 2019

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszymi nowościami. Do oferty sklepu wprowadziliśmy nowe gatunki kawy Mokaflor, włoskie trufle, soki 100%, ocet balsamiczny z Modeny oraz włoski groszek konserwowy.

Jak działa na nas cukier?
Jak działa na nas cukier?

Jak działa na nas cukier?

Niedawno pisaliśmy o zwiększeniu spożycia cukru w Polsce. Ostatnio w czasopiśmie „Neuroscience & Biobehavioral Reviews” pojawiły się wyniki badań naukowców z dwóch uniwersytetów brytyjskich: Uniwersytety Warwick i Uniwersytetu w Lancaster oraz niemieckiego Uniwersytetu Humbolta. Opisują oni reakcje organizmu ludzkiego po spożyciu cukru.

W ostatnich latach właściwie na całym świecie notuje się wzrost konsumpcji cukru – przede wszystkim tego przetworzonego, znajdującego się w pożywieniu i napojach. Do tej pory część naukowców wskazywała, że po spożyciu cukru nastrój się poprawia, a część wskazywała, że nastepuje pogorszenie samopoczucia i ogólnego stanu psychicznego.

Podczas badań przeprowadzono 31 testów na 1259 uczestnikach, sprawdzono 176 potencjalnie możliwych efektów. Testy były przeprowadzane zarówno tuż po spożyciu, jak i w określonych interwałach czasowych po konsumpcji.

Okazało się, że wbrew obiegowej opinii spożycie cukru nie wpływa korzystnie na żaden aspekt naszego nastroju. Ale ma skutki negatywne: po 30 minutach od spożycia ludzie uczestniczący w badaniach zaczynali odczuwać zwiększone zmęczenie. Po kolejnych 30 minutach zaczęła spadać koncentracja badanych.

Wniosek jest jeden – należy ograniczać spożycie cukrów i promować zdrowsze alternatywy.

Ze swojej strony zapraszamy do działu „Produkty bezcukrowe” na stronie www.delprima.pl

 

Żródło: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0149763418309175

Ilustracja: Designed by Freepik

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl