BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Kluski, pasta - makaron niejedno ma imię...
Kluski, pasta - makaron niejedno ma imię...

Makaron niejedno ma imię...

 

Makaron. Jeden z najprostszych i jednocześnie najbardziej charakterystycznych składników kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu i pasujący chyba do wszystkiego. No, może z wyjątkiem pizzy...

Makaron, zwany – przez co bardziej obeznanych w kulinarnym świecie – pastą, co jeszcze bardziej podkreśla jego związek z Półwyspem Apenińskim, wcale nie jest wynalazkiem Włochów. Najstarszy makaron znaleziono bowiem w Chinach i liczył sobie 4 tys. lat. Zresztą okazało się, że to najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. „Udokumentowany” makaron pojawił się w południowych Włoszech ok. XII wieku, a dziś pasta uchodzi za tradycyjny włoski przysmak.

Tak naprawdę nikt chyba nie wie, ile jest rodzajów tak zwanych klusek, bo pod taką nazwą makaron funkcjonuje w wielu regionach Polski. Można spotkać opinie, że jest ich ponad 300, a tak naprawdę tyle, ile wymyślą włoskie gospodynie. Wikipedia wymienia ich 97, z czego niemal wszystkie (poza łazankami) swoje nazwy zawdzięczają językowi włoskiemu. Ich nazwy najczęściej wywodzą się od kształtu jaki przybierają.

 

W internecie można znaleźć wiele „rankingów” makaronów – od kilku do kilkudziesięciu opisów. Wspomniana Wikipedia przybliża ponad 30 z nich.

Oczywiście do najpopularniejszych należy spaghetti – długi, cienki i chyba w tradycyjnej kuchni włoskiej podstawowy. Nawet głównie danie zaczerpnęło od niego nazwę i to na całym świecie.

A potem mamy w kolejności rurki (penne), kolanka (coqulliettes), motylki vel kokardki (farfalle) czy świderki (fusilli), wszystkie doskonale znane z naszych sklepów. Są jeszcze klasyczne wstążki (tagliatelle) i ich znacznie grubsze rodzeństwo – papardelle. W tym podstawowym zestawieniu nie sposób pominąć znanej nam doskonale lasagne. To szerokie, długie i płaskie płaty, które doskonale nadają się do zapiekanek z mięs, serów i pomidorów.

 

Ale nie oszukujmy się, to banały, które znaleźć można w każdym małym osiedlowym sklepiku. A włoska pasta daje naprawdę gigantyczny wybór, który bywa dla nas nawet nieco egzotyczny.

Ot chociażby bigoli, który ma formę długich nitek zbliżonych trochę do spaghetti, jednak dużo grubszy i wytwarzany najczęściej z pełnej mąki gryczanej. Dawniej do jego produkcji używano kaczych jaj. Conchiglioni – czyli spore muszle, które po ugotowaniu napełnia się farszem i zapieka z serem lub sosem. Farsz lubią także cannelloni, grube, puste w środku rurki o średnicy ok. 1,5-2 cm. No i jeszcze gotowiec z paczki, czyli ravioli, taki niby-makaron w kształcie poduszek wypełniony serem ricotta, mięsem lub warzywami, najczęściej szpinakiem, który chyba uczciwiej byłoby zakwalifikować jako pierożki. W kolekcji ciekawostek mamy jeszcze riccioli, który wyglądem przypomina grubą spiralę. Znawcy polecają go do sosów na bazie oliwy. I na zakończenie orzo, przypominający bardziej ryż lub jęczmień, a nie makaron. Dość rzadko spotykany i wykorzystywany w Polsce, stosowany głównie do zup.

 

Oczywiście makaron to podstawa wielu tradycyjnych włoskich dań. Do tego wypada pomyśleć jeszcze o dobrej oliwie, pomidorach albo (żeby się w kuchni nie przepracować zbytnio) o przyzwoitym sosie i koniecznie parmezanie, który jest ukoronowaniem wielu potraw. I warto od czasu do czasu zaszaleć i zaopatrzyć się w przyzwoity makaron, chociażby po to, żeby sprawdzić, co też ci makaroniarze widzą w makaronie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl