BLOG delprima.pl
Oleje spożywcze

Która oliwę wybrać?

Oliwa z oliwek? Czy może olej z rzepaku? A może jeszcze z czegoś innego? W krótkim przeglądzie przedstawiamy oliwy i oleje dostępne w Polsce i w dużej mierze wytwarzane w Polsce. Na co zwrócić uwagę? Co wybrać?

Zapraszamy do lektury!

Jak działa na nas cukier?

W dzisiejszym wpisie zamieścilismy najnowsze wyniki badań dotyczące spożycia cukru.

I nie chcieliśmy rozpisywać się o tym, że w naszej diecie - na ogół - jest za dużo cukru.

Chcieliśmy pokazać, co dzieje się z naszym organizmem (a głównie mózgiem) po dostarczeniu do organizmu cukru.

Zapraszamy do lektury!

Kluski, pasta - makaron niejedno ma imię...
Kluski, pasta - makaron niejedno ma imię...

Makaron niejedno ma imię...

 

Makaron. Jeden z najprostszych i jednocześnie najbardziej charakterystycznych składników kuchni włoskiej. Prosty w przygotowaniu i pasujący chyba do wszystkiego. No, może z wyjątkiem pizzy...

Makaron, zwany – przez co bardziej obeznanych w kulinarnym świecie – pastą, co jeszcze bardziej podkreśla jego związek z Półwyspem Apenińskim, wcale nie jest wynalazkiem Włochów. Najstarszy makaron znaleziono bowiem w Chinach i liczył sobie 4 tys. lat. Zresztą okazało się, że to najstarsze odkryte przez archeologów jedzenie. „Udokumentowany” makaron pojawił się w południowych Włoszech ok. XII wieku, a dziś pasta uchodzi za tradycyjny włoski przysmak.

Tak naprawdę nikt chyba nie wie, ile jest rodzajów tak zwanych klusek, bo pod taką nazwą makaron funkcjonuje w wielu regionach Polski. Można spotkać opinie, że jest ich ponad 300, a tak naprawdę tyle, ile wymyślą włoskie gospodynie. Wikipedia wymienia ich 97, z czego niemal wszystkie (poza łazankami) swoje nazwy zawdzięczają językowi włoskiemu. Ich nazwy najczęściej wywodzą się od kształtu jaki przybierają.

 

W internecie można znaleźć wiele „rankingów” makaronów – od kilku do kilkudziesięciu opisów. Wspomniana Wikipedia przybliża ponad 30 z nich.

Oczywiście do najpopularniejszych należy spaghetti – długi, cienki i chyba w tradycyjnej kuchni włoskiej podstawowy. Nawet głównie danie zaczerpnęło od niego nazwę i to na całym świecie.

A potem mamy w kolejności rurki (penne), kolanka (coqulliettes), motylki vel kokardki (farfalle) czy świderki (fusilli), wszystkie doskonale znane z naszych sklepów. Są jeszcze klasyczne wstążki (tagliatelle) i ich znacznie grubsze rodzeństwo – papardelle. W tym podstawowym zestawieniu nie sposób pominąć znanej nam doskonale lasagne. To szerokie, długie i płaskie płaty, które doskonale nadają się do zapiekanek z mięs, serów i pomidorów.

 

Ale nie oszukujmy się, to banały, które znaleźć można w każdym małym osiedlowym sklepiku. A włoska pasta daje naprawdę gigantyczny wybór, który bywa dla nas nawet nieco egzotyczny.

Ot chociażby bigoli, który ma formę długich nitek zbliżonych trochę do spaghetti, jednak dużo grubszy i wytwarzany najczęściej z pełnej mąki gryczanej. Dawniej do jego produkcji używano kaczych jaj. Conchiglioni – czyli spore muszle, które po ugotowaniu napełnia się farszem i zapieka z serem lub sosem. Farsz lubią także cannelloni, grube, puste w środku rurki o średnicy ok. 1,5-2 cm. No i jeszcze gotowiec z paczki, czyli ravioli, taki niby-makaron w kształcie poduszek wypełniony serem ricotta, mięsem lub warzywami, najczęściej szpinakiem, który chyba uczciwiej byłoby zakwalifikować jako pierożki. W kolekcji ciekawostek mamy jeszcze riccioli, który wyglądem przypomina grubą spiralę. Znawcy polecają go do sosów na bazie oliwy. I na zakończenie orzo, przypominający bardziej ryż lub jęczmień, a nie makaron. Dość rzadko spotykany i wykorzystywany w Polsce, stosowany głównie do zup.

 

Oczywiście makaron to podstawa wielu tradycyjnych włoskich dań. Do tego wypada pomyśleć jeszcze o dobrej oliwie, pomidorach albo (żeby się w kuchni nie przepracować zbytnio) o przyzwoitym sosie i koniecznie parmezanie, który jest ukoronowaniem wielu potraw. I warto od czasu do czasu zaszaleć i zaopatrzyć się w przyzwoity makaron, chociażby po to, żeby sprawdzić, co też ci makaroniarze widzą w makaronie.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl