BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Nowe oliwy Calvi
Nowe oliwy Calvi


Z przyjemnością informujemy, że dotarła do nas oliwa z oliwek, wprost od włoskiej rodzinnej firmy Calvi.

Produkty tej firmy mamy w swojej ofercie od wielu lat i cieszą się dużym uznaniem wśród naszych Klientów. W ciągłej sprzedaży mamy oliwę niefiltrowaną Pinzimolio, oliwę Mosto Classico (zielone opakowanie) oraz oliwę Mosto Oro - wytwarzaną z jednego rodzaju oliwek.

Czasami sprowadzamy inne rodzaje, abyście Państwo mieli możliwość spróbowania innych produktów firmy, która dostarcza najwyższej jakości oliwy z oliwek od ponad 100 lat. W tej chwili firmą zarządza już kolejne pokolenie rodziny Calvi.

W ostatniej dostawie otrzymaliśmy:

1. Oliwa "Lucinasco" D.O.P. - najwyższej jakości oliwa z certyfikatem pochodzenia. Wytwarzana jest tylko z oliwek Taggiasca rosnących w gajach oliwnych tylko wokół miejscowości Lucinasco.

Lucinasco położone jest na wzgórzu na wysokości ok. 500 m.n.p.m. Jest jedną z najpiękniejszych wiosek w dolinie Oneglia na zachodniej Riwierze Ligure.
Gaje oliwne, które rozciągają się pod wioską na tradycyjnych, charakterystycznych tarasach, obsadzone są wyłącznie drzewami oliwnymi odmiany Taggiasca. Plony są niższe niż w innych gajach w dolinie, jednak prawdopodobnie ze względu na ich szczególnie korzystne położenie, skład gleby i wysokość, oliwki z  Lucinasco dają oliwę najwyższej jakości z pierwszego tłoczenia o doskonałej, niezrównanej jakości. Znana jest w całych Włoszech ze względu na delikatny smak.
Oliwa „Riviera Ligure Lucinasco D.O.P.” jest uzyskiwana z oliwek produkowanych w gajach Lucinasco i tłoczonych w olejarni należącej do rodziny Calvi.
Tłoczona jest na zimno, niefiltrowana, a po okresie naturalnej dekantacji butelkowana.
Elegancko opakowana butelka zapewnia całkowitą ochronę przed światłem, aby lepiej zachować właściwości organoleptyczne produktu.
Na etykiecie podana jest całkowitą ilość certyfikowanej oliwy wytłoczonej w danym roku.
Produkowana i butelkowana we Włoszech.

2. Oliwa Green Fruit - oliwa z pierwszego tłoczenia, która jest uzyskiwana z oliwek, które są tylko częściowo dojrzałe. Idealna dla miłośników oliwy o wyjątkowym smaku.

„Green Fruit” to doskonała włoska oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia, otrzymywana z jednego rodzaju oliwek: Oliva Ogliarola. Zbiera się je zanim osiągną pełną dojrzałość.
Oliwa ma pełny, lekko zielony, owocowy smak z pikantnymi nutami. Jest to idealny produkt dla miłośników wysokiej jakości oliwy z oliwek o wyjątkowym smaku. Idealny do fasoli, świeżych warzyw, zup i ryb - w tym do sztokfiszy, gotowanych lub duszonych.
Butelkowane w cylindrycznej butelce z ciemnego szkła, która zapewnia lepszą ochronę przed światłem.
100% włoski olej - tłoczony na zimno.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl