BLOG delprima.pl
Oliwa z Ligurii

Dlaczego oliwa z Ligurii jest tak poszukiwana?

Gdzie jest położona Liguria?

Jak i kiedy zbiera się oliwki?

Jakie oliwy macie w swojej ofercie?

Odpwiedzi na te i inne pytania w dzisiejszym wpisie!

 

Rodzaje makaronu
Rodzaje makaronu

Historia makaronu to już ponad 4000 lat. Najstarszy makaron archeolodzy znaleźli na obszarze Chin, w wiosce położonej nad Żółtą Rzeką.

W Europie pojawił się on znacznie później, ale „od zawsze” przyjęło się uważać za jego kraj pochodzenia – Włochy. Pierwsze zapiski o makaronie pojawiają się w II wieku naszej ery.

Przepis na makaron jest jednym z prostszych: mąka + woda. To jest skład podstawowy, do którego możemy dodawać jajka i/lub inne dodatki. Na przykład makaron koloru zielonego uzyskujemy przez dodanie soku ze szpinaku.

W sklepie delprima.pl posiadamy następujące rodzaje makaronów, w zależności od składu:

  1. Makaron z semoliny
  2. Makaron jajeczny
  3. Makaron bezglutenowy.

Makaron z semoliny powstaje przez zmieszanie mąki z pszenicy twardej durum (semoliny) z wodą. Pszenica durum nazywana jest także pszenica makaronową. Powstała w wyniku mutacji genowej pszenicy płaskurki. Uprawiana jest w Afryce północnej, Europie południowej, Turcji, Kanadzie i USA, a przed II Wojną Światową także w Polsce.

Co odróżnia semolina od mąka z pszenicy miękkiej? Zawiera więcej białka, chłonie mniej wody – wynika to m.in. z większej zawartości glutenu. Makarony wyrabiane z semoliny posiadają znacznie mniejszy indeks glikemiczny, przez co są zdrowsze i bardziej wartościowe.

Podczas wyrabiania cista dodaje się mniej wody niż przy innych mąkach. Masa jest bardziej gęsta i wymieszanie wymaga dużo większej siły.

W naszej ofercie mamy makarony z semoliny firm Granarolo, IRIS, Tarall’oro.

Makaron jajeczny powstaje z trzech składników: mąki, wody i jaj. Najczęściej jest to mąka z pszenicy miękkiej, choć spotyka się także wykorzystanie pszenicy durum. Rodzaj użytej mąki ma wpływ na konsystencję makaronu po ugotowaniu. Makarony z pszenicy miękkiej są bardziej klejące i robią się szybciej miękkie. Tego typu makarony są bardziej kaloryczne niż makarony z samą semoliną.

Zawartość jajek w makaronie wynosi ok. 30%. Ich dodatek sprawia, że smak jest wyjątkowy i przypomina makaron domowy, który w wielu polskich domach robiły nasze babcie.

Polecamy makarony firm La Pasta Di Camerino, Granarolo. Makarony tej pierwszej firmy kilka lat temu zdobyły tytuł najlepszych makaronów we Włoszech.

Makaron bezglutenowy – aby makaron mógł być spożywany przez osoby cierpiące na nietolerancję glutenu, przy produkcji zrezygnowano z mąki pochodzącej ze zbóż i zastąpiono ją mąką z innych roślin. W naszym sklepie posiadamy produkty stworzone z mąki z grochu, z bobu, z ciecierzycy, z soczewicy, z ryżu, kukurydzianej.

Nawet jeśli Państwo możecie jeść produkty z glutenem, to polecamy spróbować takie makarony. Ich wygląd, ale przede wszystkim smak jest ciekawym odróżnieniem od typowej pasty.

Polecamy produkty firm Rummo, Monte Monaco.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl