BLOG delprima.pl
Jakie kuchnie świata korzystają z anchois? Sprawdź, gdzie anchois jest najpopularniejsze

Przetwory z sardeli europejskiej, czyli anchois, to malutkie rybki, które charakteryzują się niezwykle wyrazistym smakiem oraz zapachem. Cieszą się one ogromną popularnością na całym świecie. Odpowiadając na pytanie, w jakich kuchniach korzysta się z anchois, należy zaznaczyć, że uwielbia je kuchnia włoska, hiszpańska, a także francuska. Pomysłów na ich wykorzystanie jest naprawdę wiele. Można podawać je jako przystawkę przed daniem głównym, świetnie sprawdzą się jako zakąska na imprezie, można na ich bazie przygotowywać rozmaite dania główne.

Wartości odżywcze anchois

Wartości odżywcze anchois

Dlaczego warto wprowadzić anchois na stałe do naszego menu?

Co dostarczamy naszemu organizmowi, spożywając anchois?

Nowy wpis - zapraszamy do lektury!

Oliwa z Ligurii
Oliwa z Ligurii

Republika Włoska jest jednym z siedmiu najbogatszych krajów na świecie. Jest podzielona na 20 regionów (województw), które ze względu na położenie kraju są dość mocno zróżnicowane. O ile w przypadku Polski czasami mówi się o Polsce A i Polsce B (biedniejszej, położonej na wschodzie kraju), o tyle we Włoszech jest dość podobnie. Jest bogata Północ oraz zdecydowanie biedniejsze Południe.

Wśród regionów położonych na północy jest Liguria, którą dziś chcielibyśmy dokładniej opisać. Liguria zajmuje ok. 5,5 tys. km2 i zamieszkuje ją przeszło 1,5 mln. mieszkańców. By mieć porównanie do polskich warunków, jest to ludność województwa warmińsko-mazurskiego na pięć razy mniejszej powierzchni.

Ze względu na swoje położenie – wzdłuż Morza Liguryjskiego na większości obszaru dominuje gorący letni klimat śródziemnomorski. W lecie średnia temperatura osiąga prawie 30°C, a w zimie spada do 7°C. Stolicą Ligurii jest Genua, a na jej terenie znajduje się m.in. San Remo i Portofino.

Liguria słynie z pięknych widoków, bajecznych miasteczek oraz z oliwek i oliwy. A najczęściej uprawianą odmianą na tym terenie jest Taggiasca, znana z bardzo delikatnego smaku. Oliwki zbierane są od października aż do lutego – w zależności od pogody, a także od występowania szkodnika – muchy oliwek. Jest to jeden z największych szkodników oliwek – w owocach oliwek składa swoje larwy.

Oliwki zbierane w październiku bywają niedojrzałe, czyli zielone. Jednak ten termin pozwala na zbiory zdrowych oliwek. Zbiory rozpoczyna się od wykoszenia roślin pod drzewami i rozłożeniu siatek. Owoce następnie są wytrząsane – w większych gospodarstwach przez maszyny – w mniejszych gajach siłą ludzkich mięśni.

Zebrane oliwki powinny w ciągu 24 trafić do olejarni, w której są wyciskane. Osoby posiadające mniejszą ilość drzew zabierają oliwę dla siebie, a jej nadmiar odsprzedają. Duże firmy odkupują oliwki od rolników i przetwarzają je w swoich olejarniach. Należy pamiętać, że oliwa nie może być wystawiana na działanie świata słonecznego. Nie można jej też przechowywać w lodówce. Swoje właściwości zachowuje przez okres dwóch lat.

W sklepie delprima.pl mamy oliwy z Ligurii z rodzinnej firmy Calvi. Od prawie stu lat jest producentem doskonałej oliwy sprzedawanej na całym świecie. O jej historii możecie poczytać na naszym blogu. Oliwę Calvi mamy w swojej ofercie od początku istnienia sklepu. W stałej ofercie mamy trzy rodzaje oliwy:

  1. Pinzimolio – oliwa z mieszanki oliwek zebranych w pierwszej fazie zbiorów, w trakcie ich dojrzewania. Mam świeży zapach i delikatny owocowy smak. Idealna do przyprawiania wszelkich rodzajów warzyw. Oliwa niefiltrowana.
  2. Mosto classico – oliwa z mieszanki włoskich oliwek zebranych w pierwszych miesiącach zbiorów. Oliwa niefiltrowana, po okresie naturalnej dekantacji. Słodki olej o delikatnym smaku i świeżym zapachu jest idealny do dressingów warzywnych i sałatkowych, a także do delikatniejszych dań.
  3. Mosto oro – oliwa „firmowa” jest produkowana tylko i wyłącznie z oliwek Taggiasca. Jest to szlachetna odmiana, charakterystyczna na wzgórz zachodniej Ligurii. Oliwki zbierane są ręcznie, możliwie późno aby oliwki były maksymalnie dojrzałe. Oliwa niefiltrowana, butelkowana tuż przed wysyłką. Smak delikatny migdałowo-owocowy. Polecana do sałatek oraz do ryb.

Czasami w sklepie mamy dodatkowo dwie inne oliwy z Ligurii:

  1. Green fruit – oliwa uzyskiwana z oliwek Oliva Ogliarola zbieranych zanim całkowicie dojrzeją. Oliwa dla tych, którzy lubią wyraźny lekko zielony owocowy smak. Idealny do fasoli, świeżych warzyw, zup. W 100% włoska oliwa
  2. Riviera Ligure D.O.P. Lucinasco – klasa sama w sobie. Ja lepsza oliwa w naszej ofercie posiadająca certyfikat D.O.P. – oliwki są zbierane „od zawsze” z określonego miejsca. W przypadku tej oliwy są to gaje oliwne położone na wzgórzu Lucinasco, położone na wysokości 500 m.n.p.m. Mimo niezbyt wysokich plonów, smak oliwek jest wyjątkowy. Oliwa jest znana w całych Włoszech ze względu na wyjątkową jakość.

Zapraszamy do zapoznania się z naszą ofertą oliw z Ligurii.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl