BLOG delprima.pl
Nutri score - wiem co jem

Z roku na rok stajemy się coraz bardziej świadomymi konsumentami. Stajemy przy półce i czytamy informacje z etykiety. Sprawdzamy, co znajduje się w składzie, czy są konserwanty, barwniki, substancje wzmacniające smak. Patrzymy na tabelę z wartościami energetycznymi, szukamy ile jest cukru, jaka jest wartość energetyczna. Zajmuje to czas i przy wielu produktach może być to uciążliwie. Co zrobić, aby robić szybko zakupy i być świadomym konsumentem?

Leonardi - sekrety octu balsamicznego z Modeny

Ocet balsamiczny z Modeny

Rodzinna firma Leonardi istnieje od 1871 roku. Jest wiodącym producentem octu balsamicznego i przetworów z jego udziałem. W ofercie sklepu delprima.pl jest od samego początku. Sprzedajemy zarówno "zwykłe" octy do codziennego użytku, jak i produkty z 30-letnią historią.

Polecamy zapoznać się z gamą produktów, jak i sposobem powstawania tych wyjątkowych produktów.

O jakości octów świadczy fakt, że firma istnieje już 250 lat lat, dalej się rozwija, a jej produkty znane są na całym świecie.

Zapraszamy do lektury.

 

Kawa - podstawy

Co przychodzi nam do głowy, gdy słyszymy „włoskie jedzenie”? Chyba pierwsze skojarzenie to pizza i makaron. Potem wędliny, sery, oliwa i oliwki. I jeszcze… kawa. O ile do pizzy i makaronu wykorzystywana jest włoska mąka, wędliny i sery powstają z mięsa i mleka od włoskich zwierząt, a oliwki rosną na polach Italii, o tyle kawa jest przywożona niemal z całego świata.

Nutri score - wiem co jem
Nutri score - wiem co jem


W dobie świadomego konsumpcjonizmu coraz ważniejsze staje się dla nas, konsumentów, to, co spożywamy, a więc skład kupowanej przez nas żywności. W Polsce wszystkie dopuszczone do obrotu handlowego produkty spożywcze podlegają obowiązkowi posiadania tych danych – to z opakowania powinniśmy czerpać informacje o wartości odżywczej produktu. Wielu z nas jednak studiując etykiety, nie potrafi właściwie ich zinterpretować; informacji jest za dużo, czasu na zakupy niewiele, w efekcie często wybieramy mało wartościowe pokarmy.

Francuscy naukowcy specjalizujący się w epidemiologii żywieniowej postanowili ułatwić konsumentom sprawę i stworzyli Nutri-Score – system znakowania żywności. Jak on działa? Otóż zamiast skomplikowanych opisów produktów, trudnych w odbiorze dla konsumenta nieposiadającego specjalistycznej wiedzy z zakresu dietetyki, mamy proste kody składające się z 5 liter (A-E) i odpowiadających im kolorów: od ciemnozielonego poprzez jasnozielony, żółty, pomarańczowy aż do czerwonego.

Zanim przejdziemy do wyjaśnienia, co decyduje o nadaniu towarowi konkretnego kodu, warto wspomnieć, że system Nutri-Score obejmuje tylko produkty z etykietą, nie uwzględnia natomiast żywności nieposiadającej na opakowaniu informacji o wartości odżywczej jej składników ani tej specjalnego przeznaczenia – dla niemowląt i osób chorych.

W systemie Nutri-Score każdy produkt jest oceniany za pomocą algorytmu opracowanego przez naukowców. Obliczeń dokonuje się poprzez zestawienie zawartości składników korzystnych w produkcie: błonnika, białka, owoców, warzyw, orzechów (przyznaje się im od 0 do 5 pkt), z tymi, których ilość należy ograniczać w diecie: wartością energetyczną, cukrami, tłuszczami nasyconymi, sodem pochodzącym z soli (0-10 pkt).

Suma punktów składników do ograniczenia ­­– suma punktów składników korzystnych = punktacja Raynera

Wynik (od –15 do +40 pkt w skali Raynera) klasyfikuje produkt do jednej z 5 klas (od A do E). Im niższy wynik w skali Raynera (bliższy kolorowi zielonemu), tym wyższa jest wartość odżywcza nabytego przez nas produktu.

Nutri-Score jest wyliczany na podstawie informacji o zawartości danego składnika w 100 g lub 100 ml produktu. Dzięki jego kolorowej etykiecie konsument może porównać żywność należącą do różnych grup produktów spożywczych, żywność z tej samej grupy, a także różnych producentów, dzięki czemu łatwiej dokona wyboru tego produktu, którego powinien mieć więcej w diecie, szybciej też zidentyfikuje ten, który powinien spożywać z umiarem.

Nutri-Score jest odpowiedzią na zalecenia ochrony zdrowia, ale i apele instytucji, które od lat walczą z chorobami cywilizacyjnymi. Największa z nich to epidemia otyłości, następnie choroby sercowo-naczyniowe, cukrzyca, niektóre nowotwory, będące m.in. konsekwencją spożywania żywności wysoko przetworzonej, bogatej w cukry, tłuszcze nasycone, konserwanty. System ten daje nadzieję na zmianę istniejących receptur, ubogich w witaminy i sole mineralne, przez producentów żywności.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl