Właściwości octu balsamicznego
Ten wyjątkowy produkt zyskał swoją popularność w XIV wieku, kiedy to stosowany był jako lekarstwo (stąd określenie balsamico) na problemy żołądkowe oraz jako remedium w trakcie epidemii dżumy.
Ocet balsamiczny z Modeny zawiera w swoim składzie magnez, potas i fosfor, a także cenne przeciwutleniacze, które unieszkodliwiają wolne rodniki w naszym organizmie, tym samym zapobiegając szkodom przez nie wyrządzanym. Z tego względu warto o nim pamiętać i wprowadzić go do diety. Poza tym ocet balsamiczny wykazuje dobroczynny wpływ na układ krążenia poprzez regulację ciśnienia krwi i zmniejszenie ryzyka wystąpienia miażdżycy. Na regularnym spożywaniu octu balsamicznego zyska też stan naszej skóry, włosów i paznokci.
Jak włączyć ocet balsamiczny do swojej diety?
To proste!
Ocet balsamiczny może być stosowany do wielu potraw i deserów. Stosuj go jako część dressingu do sałaty, jako wzbogacenie smaku warzyw surowych i grillowanych oraz do mięs – można go użyć np. do marynaty. O bardzo znanym połączeniu pomidorów, mozzarelli, bazylii i octu balsamicznego nie trzeba chyba nikomu przypominać.
Chcesz zaskoczyć gości niebanalną przekąską lub przystawką? Wystarczy dobry ocet balsamiczny, parmezan i wykałaczki. Ser pokrój w nieregularne kawałki i wyłóż na talerz lub tacę. Skrop go octem balsamicznym, a w kawałki sera powbijaj wykałaczki. Przekąska gotowa! Jeśli zechcesz zaszaleć z odrobiną ekstrawagancji to świetnie sprawdzą się tu jeszcze świeże truskawki ułożone pomiędzy kawałkami sera.
Smacznego!
A jak wybrać dobry ocet balsamiczny?
Pamiętaj – czytaj skład! Ten prawdziwy nie będzie miał nic poza gotowanym moszczem winogronowym i octem winnym.
Nie może być barwiony karmelem, dosładzany i nie powinien mieć dodatku konserwantów!
Warto spróbować tego oryginalnego włoskiego octu balsamicznego z Modeny – będzie miał na etykiecie oznaczenie IGP czyli chronione oznaczenie geograficzne. Oznacza to, że został wyprodukowany zgodnie z tradycją i prawem.