Mąka pszenna Manitoba. Opakowanie 1 kg.
Przeznaczenie: Idealna do przygotowania wyrobów cukierniczych, które długo utrzymują świeżość, takich jak brioches, panetton, pandoro i do przygotowania dużych pizzy, makaronu i do produkcji chleba z wykorzystaniem maszyny do chleba. Jest również idealna do polepszania wydajności i jakości innych rodzajów mąki.
Mąka Manitoba zawdzięcza swoją nazwę miastu w Kanadzie. Na tych terenach rosła pszenica - niezbyt wydajna, ale dość odporna na warunki pogodowe, w tym mróz. We Włoszech nosi nazwę mąki amerykańskiej.
Manitoba uważana jest za silną mąkę z indeksem W powyżej 300.
Indeks W jest stosowany w Europie Zachodniej i oznacza zawartość glutenu w mące. Mąkę dzieli się na trzy typy:
- mąki słabe - indeks W zawiera się w przedziale 90-160. Mąki takie są używane do wypieku herbatników, ciasteczek i ciast. Zawartość białka ok. 9%,
- mąki średnio silne z indeksem W pomiędzy 160 a 250. Są one używane do pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba,
- mąki silne - indeks W powyżej 250.
Obecnie określenie "mąka manitoba" używane jest do wszystkich mąk z indeksem W powyżej 350.
Wartość odżywcza w 100 g produktu:
Wartość energetyczna: |
352 kcal/1491 kJ |
Tłuszcz: |
1,94 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
0,36 g |
Węglowodany: |
68,17 g |
- w tym cukry |
1,58 g |
Błonnik: |
2,67 g |
Białko: |
13,81 g |
Sól: |
0 g |
Molino Grassi rozpoczęło swoją działalność w 1934 roku jako przetwórca pszenicy do wypieku chleba. W latach 60-tych druga generacja rodziny postanowiła odkrywać nowe obszary i rozpoczęła produkcję semoliny instalując jedną z pierwszych linii produkcyjnych do przetwarzania pszenicy Durum w północnych Włoszech. W latach 90-tych firma Molino Grassi była także jedną z pierwszych, która zrozumiała jak ważne jest rolnictwo ekologiczne. Dzięki wypracowanym metodom i poszanowaniu dla tradycji i ziemi stała się europejskim liderem w produkcji biologicznej. Od 80 lat Molino Grassi używa naprawdę doskonałych surowców by zaoferować równie doskonały produkt zarówno oid względem jakości jak i wartości odżywczej.