BLOG delprima.pl
Leonardi - sekrety octu balsamicznego z Modeny

Ocet balsamiczny z Modeny

Rodzinna firma Leonardi istnieje od 1871 roku. Jest wiodącym producentem octu balsamicznego i przetworów z jego udziałem. W ofercie sklepu delprima.pl jest od samego początku. Sprzedajemy zarówno "zwykłe" octy do codziennego użytku, jak i produkty z 30-letnią historią.

Polecamy zapoznać się z gamą produktów, jak i sposobem powstawania tych wyjątkowych produktów.

O jakości octów świadczy fakt, że firma istnieje już 250 lat lat, dalej się rozwija, a jej produkty znane są na całym świecie.

Zapraszamy do lektury.

 

Kawa - podstawy

Co przychodzi nam do głowy, gdy słyszymy „włoskie jedzenie”? Chyba pierwsze skojarzenie to pizza i makaron. Potem wędliny, sery, oliwa i oliwki. I jeszcze… kawa. O ile do pizzy i makaronu wykorzystywana jest włoska mąka, wędliny i sery powstają z mięsa i mleka od włoskich zwierząt, a oliwki rosną na polach Italii, o tyle kawa jest przywożona niemal z całego świata.

Oliwa z Ligurii

Dlaczego oliwa z Ligurii jest tak poszukiwana?

Gdzie jest położona Liguria?

Jak i kiedy zbiera się oliwki?

Jakie oliwy macie w swojej ofercie?

Odpwiedzi na te i inne pytania w dzisiejszym wpisie!

 

Mąka pszenna "Manitoba" (1kg)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 4 dni
Cena: 12,18 zł 12.18
Cena w innych sklepach: 14,47 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Mąka pszenna Manitoba. Opakowanie 1 kg.

Przeznaczenie: Idealna do przygotowania wyrobów cukierniczych, które długo utrzymują świeżość, takich jak brioches, panetton, pandoro i do przygotowania dużych pizzy, makaronu i do produkcji chleba z wykorzystaniem maszyny do chleba. Jest również idealna do polepszania wydajności i jakości innych rodzajów mąki.

Mąka Manitoba zawdzięcza swoją nazwę miastu w Kanadzie. Na tych terenach rosła pszenica - niezbyt wydajna, ale dość odporna na warunki pogodowe, w tym mróz. We Włoszech nosi nazwę mąki amerykańskiej.

Manitoba uważana jest za silną mąkę z indeksem W powyżej 300.

Indeks W jest stosowany w Europie Zachodniej i oznacza zawartość glutenu w mące. Mąkę dzieli się na trzy typy:

- mąki słabe - indeks W zawiera się w przedziale 90-160. Mąki takie są używane do wypieku herbatników, ciasteczek i ciast. Zawartość białka ok. 9%,
- mąki średnio silne z indeksem W pomiędzy 160 a 250. Są one używane do pizzy, foccacii i tradycyjnego chleba,
- mąki silne - indeks W powyżej 250.

Obecnie określenie "mąka manitoba" używane jest do wszystkich mąk z indeksem W powyżej 350.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:

 Wartość energetyczna:  352 kcal/1491 kJ
 Tłuszcz:  1,94 g
  - w tym kwasy tłuszczowe nasycone:  0,36 g
 Węglowodany:  68,17 g
  - w tym cukry  1,58 g
 Błonnik:  2,67 g
 Białko:  13,81 g
 Sól:  0 g

 

Molino Grassi rozpoczęło swoją działalność w 1934 roku jako przetwórca pszenicy do wypieku chleba. W latach 60-tych druga generacja rodziny postanowiła odkrywać nowe obszary i rozpoczęła produkcję semoliny instalując jedną z pierwszych linii produkcyjnych do przetwarzania pszenicy Durum w północnych Włoszech. W latach 90-tych firma Molino Grassi była także jedną z pierwszych, która zrozumiała jak ważne jest rolnictwo ekologiczne. Dzięki wypracowanym metodom i poszanowaniu dla tradycji i ziemi stała się europejskim liderem w produkcji biologicznej. Od 80 lat Molino Grassi używa naprawdę doskonałych surowców by zaoferować równie doskonały produkt zarówno oid względem jakości jak i wartości odżywczej. 

Dane techniczne

Opakowanie torebka papierowa
Waga/Pojemność 1kg
Kraj pochodzenia Włochy

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl