Makaron jajeczny gniazda chitarrine. Opakowanie 500 g.
Oryginalny makarony włoski najwyższej jakości z dużą zawartością jajek.
Składniki: mąka z pszenicy durum (grano duro), woda, świeże jaja 33,2%.
Zawiera gluten i jaja.
Jeśli mówimy Włochy - myślimy makaron, ponieważ zgodnie z tradycją każda chwila jest dobra, aby delektować się pysznym talerzem makaronu z semoliny i zafundować sobie chwile czystej kulinarnej przyjemności. Dzięki prostocie składników i jakości używanych surowców, z każdym kęsem będzie można coraz bardziej zakochać się w tym makaronie i tradycji, która się z nim wiąże. Metoda jest taka sama, jak w przypadku makaronu jajecznego - potrójnie mieszane ciasto, wykorzystanie elementów z brązu i suszenie w niskiej temperaturze. Dzięki czemu jest naprawdę oryginalny i wysokiej jakości. Dokładne badanie faktury (szorstka, porowata i grubsza), składników i przetwarzania pozwoliło stworzyć doskonały produkt.
Makarony firmy La Pasta Di Camerinio zostały uznane za najlepsze we Włoszech pod względem stosunku jakości do ceny i nagrodzony przez konsumentów w konkursie „Sapore dell’Anno” w latach 2016, 2017 i 2018.
Dzięki umowom z lokalnymi rolnikami firma używa w 100% włoskich wyselekcjonowanych składników: najwyższej jakości ziarna o wysokiej wartości białka i świeże jaja kategorii A (do makaronów jajecznych). Ciasto jest mieszane w 3 fazach w kontrolowanej niskiej temperaturze przez ponad 30 minut. Do wytłaczania ciasta używane są matryce z brązu w celu uzyskania szorstkiej i porowatej konsystencji. Wtedy makaron wchłania sos najlepiej i smak jest najpełniejszy. Powolny proces schnięcia, który w zależności od kształtu makaronu trwa od 24 do 56 godzin. Ponadto temperatury są utrzymywane na niskim poziomie, aby zachować wartości odżywcze i doskonałe właściwości organoleptyczne.
Wartość odżywcza w 100 g. produktu:
Wartość energetyczna: |
382 kcal/1614 kJ |
Tłuszcz: |
5,1 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
1,6 g |
Węglowodany: |
67 g |
- w tym cukry: |
2,5 g |
Błonnik: |
3,9 g |
Białko: |
15 g |
Sól: |
0,16 g |
Makaron produkowany i pakowany we Włoszech.
W procesie produkcji La Pasta di Camerino wykorzystuje elementy uzyskane ze źródeł odnawialnych, a energię - z promieni słonecznych. Przy wytwarzaniu makaronów firma stosuje rzemieślnicze techniki w połączeniu z nowoczesnymi maszynami, a składniki są tylko dwa: najlepsza pszenica durum i świeże jaja.