Ocet balsamiczny z Modeny I.G.P. Butelka 250 ml.
Oryginalny włoski ocet balsamiczny z Modeny.
Skład: ocet winny, gotowany moszcz winogronowy. Zawiera siarczany.
Kwasowość 6%.
Przechowywać w suchym i chłodnym miejscu.
Polecany do sałatek, surowych i gotowanych warzyw, grillowanych i pieczonych mięs, omletów, krewetek i skorupiaków.
Średnia wartość energetyczna w 100 ml produktu:
Wartość energetyczna |
614 kJ/144 kcal |
Tłuszcze: |
0 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
0 g |
Węglowodany |
30 g |
- w tym cukry |
30 g |
Białko |
1,3 g |
Sól |
0,03 g |
Wyprodukowano i butelkowano we Włoszech.
Tradycyjny ocet balsamiczny z Modeny był w przeszłości istotną częścią dziedzictwa rodziny. Zapisywano go w spadkach, stanowił prestiżowy posag panien młodych z arystokratycznych rodów lub przechowywano na strychach, opiekując się nim ze szczególną troską i miłością z pokolenia na pokolenie.
Był uważany za panaceum na wszystkie choroby. Od czasów Renesansu znany w najwyższych szczeblach arystokracji. Rzadko ofiarowywany w prezencie, lecz jeśli już podarowany, stanowił dar godny królów i książąt.
Firma Leonardi rozpoczęła swoją działalność w XVIII wieku. Ocet balsamiczny, w którym się specjalizuje, jest wyjątkową przyprawą produkowaną w ograniczonej ilości, gdyż ten oryginalny może być wytwarzany wyłącznie na obszarach Modeny i Reggio Emilia.