BLOG delprima.pl
Oleje spożywcze

Która oliwę wybrać?

Oliwa z oliwek? Czy może z rzepaku? A może jeszcze z czegoś innego? W krótkim przeglądzie przedstawiamy oliwy dostępne w Polsce i w dużej mierze wytwarzane w Polsce. Na co zwrócić uwagę? Co wybrać?

Zapraszamy do lektury!

Jak działa na nas cukier?

W dzisiejszym wpisie zamieścilismy najnowsze wyniki badań dotyczące spożycia cukru.

I nie chcieliśmy rozpisywać się o tym, że w naszej diecie - na ogół - jest za dużo cukru.

Chcieliśmy pokazać, co dzieje się z naszym organizmem (a głównie mózgiem) po dostarczeniu do organizmu cukru.

Zapraszamy do lektury!

Nowości w naszej ofercie - maj 2019

Zapraszamy Państwa do zapoznania się z naszymi nowościami. Do oferty sklepu wprowadziliśmy nowe gatunki kawy Mokaflor, włoskie trufle, soki 100%, ocet balsamiczny z Modeny oraz włoski groszek konserwowy.

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii Lucinasco DOP (750ml)

Dostępność: na wyczerpaniu
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 106,42 zł 106.42
Cena w innych sklepach: 125,64 zł
ilość szt.
dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii Lucinasco DOP 750 ml

Lucinasco to miejscowość położona na wzgórzu na wysokości ok. 500 m.n.p.m. Jest jedną z najpiękniejszych wiosek w dolinie Oneglia na zachodniej Riwierze Ligure. Gaje oliwne, które rozciągają się wokół wioski rosną na tradycyjnych, charakterystycznych tarasach. Uprawiane tu są wyłącznie drzewa oliwne Taggiasca.

Plony są na ogół niższe niż w innych gajach w dolinie, jednak prawdopodobnie ze względu na ich szczególnie korzystne położenie, skład gleby i wysokość, gaje oliwne Lucinasco dają niepowtarzalne owoce. Wytwarzana z nich oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia jest doskonałej, niezrównanej jakości. Znana jest w całych Włoszech za swój delikatny smak.

Oliwa „Riviera Ligure DOP Lucinasco” jest uzyskiwana z oliwek produkowanych w gajach Lucinasco i tłoczonych w  olejarni Calvi. Produkowane jest na zimno, butelkowana, niefiltrowana po okresie naturalnej dekantacji.

Elegancko owinięta butelka zapewnia całkowitą ochronę przed światłem dla lepszego zachowania organoleptycznych właściwości produktu.

Na etykiecie podajemy całkowitą ilość certyfikowanego oleju na rok zbioru.

100% włoska oliwa.

 

Produkt dostępny na zamówienie.

 

Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.

Zbiory oliwek są raz do roku. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin.  Najczęściej jest to  około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.

W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.

 

Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek. Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd.
Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.

Polecamy ten produkt! Zdecydowanie wart swojej ceny. 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl