BLOG delprima.pl
Leonardi - sekrety octu balsamicznego z Modeny

Ocet balsamiczny z Modeny

Rodzinna firma Leonardi istnieje od 1871 roku. Jest wiodącym producentem octu balsamicznego i przetworów z jego udziałem. W ofercie sklepu delprima.pl jest od samego początku. Sprzedajemy zarówno "zwykłe" octy do codziennego użytku, jak i produkty z 30-letnią historią.

Polecamy zapoznać się z gamą produktów, jak i sposobem powstawania tych wyjątkowych produktów.

O jakości octów świadczy fakt, że firma istnieje już 250 lat lat, dalej się rozwija, a jej produkty znane są na całym świecie.

Zapraszamy do lektury.

 

Kawa - podstawy

Co przychodzi nam do głowy, gdy słyszymy „włoskie jedzenie”? Chyba pierwsze skojarzenie to pizza i makaron. Potem wędliny, sery, oliwa i oliwki. I jeszcze… kawa. O ile do pizzy i makaronu wykorzystywana jest włoska mąka, wędliny i sery powstają z mięsa i mleka od włoskich zwierząt, a oliwki rosną na polach Italii, o tyle kawa jest przywożona niemal z całego świata.

Oliwa z Ligurii

Dlaczego oliwa z Ligurii jest tak poszukiwana?

Gdzie jest położona Liguria?

Jak i kiedy zbiera się oliwki?

Jakie oliwy macie w swojej ofercie?

Odpwiedzi na te i inne pytania w dzisiejszym wpisie!

 

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii 'Mosto Classico' (500ml)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 59,37 zł 59.37
Cena w innych sklepach: 69,36 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii "Mosto Classico". Butelka 500 ml.

Najwyższa kategoria oliwy z oliwek, uzyskana bezpośrednio z oliwek i wyłącznie za pomocą środków mechanicznych. Oliwa z oliwek ekstra virgin "Mosto Classico" niefiltrowana o dość ostrym i owocowym smaku jest wyśmienitym dodatkiem do sałatek, makaronów oraz jako baza do marynat, mięs, ryb, warzyw - smażonych i z grilla. Rodzina Calvi wytwarza oliwy z oliwek wyłącznie z gajów oliwnych z regionu Ligurii nad Morzem Śródziemnym. Przywiązanie do blisko stuletniej tradycji wytwarzania oliwy z oliwek ekstra virgin przez rodzinną firmę.

Butelki owinięte są w zieloną folię, która zabezpiecza oliwę przed działaniem światła.

Wartość odżywcza w 100 g produktu:                                          
                                                                                

 Wartość energetyczna: 900 kcal/3768 kJ
 Tłuszcz: 100 g
    - w tym kwasy tłuszczone nasycone: 16 g
    - w tym kwasy tłuszczone jednonienasycone: 76 g
 Węglowodany: 0 g
    - w tym cukry: 0 g
 Białko: 0 g
 Sól: 0 g

Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.

Zbiory oliwek są raz do roku - na ogół jest to okres od listopada do stycznia. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin.  Najczęściej jest to  około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.

W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.

Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek.
Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd.
Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.

Dane techniczne

Opakowanie butelka szklana
Waga/Pojemność 500ml
Kraj pochodzenia Włochy

Produkty powiązane

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl