BLOG delprima.pl
Leonardi - sekrety octu balsamicznego z Modeny

Ocet balsamiczny z Modeny

Rodzinna firma Leonardi istnieje od 1871 roku. Jest wiodącym producentem octu balsamicznego i przetworów z jego udziałem. W ofercie sklepu delprima.pl jest od samego początku. Sprzedajemy zarówno "zwykłe" octy do codziennego użytku, jak i produkty z 30-letnią historią.

Polecamy zapoznać się z gamą produktów, jak i sposobem powstawania tych wyjątkowych produktów.

O jakości octów świadczy fakt, że firma istnieje już 250 lat lat, dalej się rozwija, a jej produkty znane są na całym świecie.

Zapraszamy do lektury.

 

Kawa - podstawy

Co przychodzi nam do głowy, gdy słyszymy „włoskie jedzenie”? Chyba pierwsze skojarzenie to pizza i makaron. Potem wędliny, sery, oliwa i oliwki. I jeszcze… kawa. O ile do pizzy i makaronu wykorzystywana jest włoska mąka, wędliny i sery powstają z mięsa i mleka od włoskich zwierząt, a oliwki rosną na polach Italii, o tyle kawa jest przywożona niemal z całego świata.

Oliwa z Ligurii

Dlaczego oliwa z Ligurii jest tak poszukiwana?

Gdzie jest położona Liguria?

Jak i kiedy zbiera się oliwki?

Jakie oliwy macie w swojej ofercie?

Odpwiedzi na te i inne pytania w dzisiejszym wpisie!

 

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii 'Mosto Oro' Taggiasca (500ml)

Dostępność: duża ilość
Wysyłka w: 3 dni
Cena: 74,08 zł 74.08
Cena w innych sklepach: 87,35 zł
ilość szt.

towar niedostępny

dodaj do przechowalni

Opis

Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii 'Mosto Oro' z oliwek odmiany Taggiasca 500 ml

Oliwa z oliwek "Mosto Oro" jest dumą firmy Calvi. To najlepsza oliwa w naszej ofercie - jej smak jest delikatny, a zapach piękny. Rodzina Calvi, do produkcji tej oliwy używa tylko oliwek produkowanych przez siebie. 

Jest produkowana wyłącznie z najwyższej jakości oliwki "Taggiasca": jednej z najszlachetniejszych odmian oliwek, typowej dla wzgórz zachodniej Ligurii. Oliwki zbierane są ręcznie od grudnia do marca, przy szczycie ich dojrzewania i są natychmiast tłoczone na zimno. Dzięki niezwykle łagodnemu i lekko migdałowemu smaku, oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia "Mosto Oro" wzbogaca najbardziej wyrafinowane dania. Jest szczególnie polecana do ryb.

Butelki owinięte są złotą folią dla pełnej ochrony przed światłem.

Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.

Zbiory oliwek są raz do roku. W przypadku oliwek gatunku Taggiasca jest to okres od listopada do stycznia. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin.  Najczęściej jest to  około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.

W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.

 

Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek. Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd.
Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.

Polecamy ten produkt! Zdecydowanie wart swojej ceny. 

Opinie o produkcie (0)

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl