Oliwa extra virgin z oliwek z Ligurii Pinzimolio niefiltrowana. Butelka 750 ml.
Oliwa z oliwek " Pinzimolio " wytłaczana jest z oliwek pochodzących z pierwszej części zbiorów.
Dzięki temu oliwa ta charakteryzuje się świeżym zapachem i delikatnie owocowym smakiem,
co czyni ją idealnym dodatkiem do każdego rodzaju świeżych warzyw: selera, kopru, rzodkiewki,
karczochów, marchwi, pomidorów, sałaty, papryki...
Jak określić datę butelkowania oliwy? Sprawa jest dosyć prosta - w przypadku większości oliw extra virgin z oliwek data minimalnej trwałości wynosi 18 miesięcy, więc data przydatności podana na butelce minus 18 miesięcy da nam dokładny dzień butelkowania.
Zbiory oliwek są raz do roku - na ogół jest to okres od listopada do stycznia. Oliwki muszą być tłoczone w ciągu kilkunastu godzin od zbioru, nigdy powyżej 24 godzin. Najczęściej jest to około 12-15 godzin. Potem oliwa jest przechowywana w stalowych tankach pod ziemią w atmosferze obojętnego gazu, w oczekiwaniu na butelkowanie.
W przypadku czołowych producentów oliwy extra virgin z oliwek, do których niewątpliwie należy firma Calvi, mamy pewność że oliwki z których została wyprodukowana dana partia oliwy należą do ostatnich zbiorów wynikających z powyższej kalkulacji.
Calvi została założona w 1921 roku przez Giuseppe Calviego jako mała tłocznia oliwy z oliwek.
Strategia firmy jest bardzo prosta: dobre produkty i ich atrakcyjny wygląd.
Ofertę uzupełniają: oliwki taggiasca, pesto, karczochy w oleju, doskonały tuńczyk, oleje smakowe.