Ryż Arborio - do risotto. Opakowanie 1 kg.
Oryginalny ryż uprawiany we Włoszech.
Arborio to odmiana ryżu, której duże i perłowe ziarna uwalniają obfitą skrobię podczas gotowania, zapewniając doskonałe mieszanie składników. Powszechnie uprawiany w dolinie Padu, jest świetnym klasykiem włoskiej kuchni.
Składniki na risotto i przygotowanie:
a. 80-100 g ryżu na jedną porcję,
b. Podsmażane: np. piersi kurczaka lub warzywa np. cebula, cukinia, bakłażan, por, pieczarki,
c. Gotowane: można użyć np. kurczaka z rosołu oraz warzyw typu marchew w kostce, groszek itp.,
d. Rosół lub bulion warzywny 1-2 litry,
e. Wino białe lub czerwone,
f. Masło, oliwa, tarty parmezan.
1. Na głębokiej teflonowej patelni zeszklić na oliwie z oliwek drobno pokrojoną cebulę lub szalotkę, ok. 3-4 minuty. Dodać porcję ryżu, dobrze wymieszać i prażyć 1-2 minuty.
2. Zalać ryż bulionem, w takiej ilości aby tylko "przykrył" ryż i doprowadzić do gotowania.
3. Gotować przez 13-14 minut intensywnie mieszając.
4. Gdy bulion zostanie wchłonięty przez ryż, należy dolewać kolejne porcje bulionu.
5. W 14 minucie gotowania sprawdzić czy wewnętrzna powłoka ryżu jest lekko twarda (al dente), a konsystencja kremowa i kleista. W takim przypadku zaprzestać dodawania bulionu.
6. W 12-13 minucie gotowania dodać do risotto proponowane składniki: kurczaka lub pozostałe warzywa. Aby nadać daniu aksamitności należy na koniec dodać 2-3 duże łyżki masła lub oliwy z oliwek i starty parmezan.
Ryż przeznaczony do zup lub do spożycia na sypko jako dodatek do dań i sałatek gotować 13-14 minut w osolonej wodzie na wolnym ogniu.
Ryż Arborio jest idealny do risotto, timbales i tradycyjnych potraw włoskich.
Węglowodany ryżowe są łatwo przyswajalne, trawione i natychmiast przekształcane w dostępną energię.
Ryż jest uprawiany we Włoszech - największego europejskiego producenta ryżu. Przez cały okres uprawy poddawany jest surowym europejskim wymogom. Warto spróbować, bo jego smak jest inny niż ryżu z Azji.
Gotować 15 – 17 min.
Wartość odżywcza w 100 g. produktu:
Wartość energetyczna: |
354 kcal/1504 kJ |
Tłuszcz: |
0,4 g |
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone: |
0,1 g |
Węglowodany: |
80,4 g |
- w tym cukry: |
0,2 g |
Błonnik: |
1,0 g |
Białko: |
6,7 g |
Sól: |
0, 0 g |
Wyprodukowano i zapakowano we Włoszech.
Historia rodzinnej firmy Riso Vignola zaczyna się w 1880 roku. Dzisiaj, dzięki bardzo wysoko zaawansowanym technologiom i elastycznym metodom produkcji, Vignola jest producentem ryżu nastawionym na wysoką jakość, ale i wiernym swoim tradycjom.